Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Temelíně dohlíželi na zavezení použitého paliva inspektoři

Tři kontejnery s použitým jaderným palivem umístili technici Jaderné elektrárny Temelín do zdejšího skladu. Celková kapacita skladu je 152 míst a aktuálně je využita z jedné pětiny.

Přesunu paliva předcházely důsledné kontroly, řada protokolů a pečetě inspektorů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Euratomu. Ti kontrolují už samotné zavážení paliva do kontejneru, které probíhá uvnitř ochranné budovy kolem reaktoru. K dispozici mají speciální zařízení a kamery, které sledují, že do kontejneru byly zavezeny nahlášené palivové soubory. Další kamery pak mapují dění na reaktorovém sále nebo přímo ve skladu použitého paliva. Že vše probíhá v pořádku, potvrzují inspektoři průběžným pečetěním. Na dvě ze tří vík kontejneru dávají celkem čtyři pečetě. Pečetění navíc probíhá i pod dohledem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.


Umístění kontejneru na skladovací pozici předcházelo jeho pečetění inspektory MAAE

„Podobné kontroly jsou běžné u všech jaderných elektráren, jejichž provozovatelé podepsali dohodu o mírovém využívání jaderné energetiky. Neustálý dohled kamer a přítomnost českých i mezinárodních inspektorů dokladuje, že s jaderným materiálem je zacházeno stanoveným způsobem a nehrozí jeho zneužití pro nemírové účely,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Ve skladu, který ČEZ zprovoznil přímo v areálu elektrárny v roce 2010, mohou kontejnery stát až 60 let. Celou dobu je budou sledovat kamery MAAE. Jednou ročně pak mezinárodní inspektoři přijíždí pečetě zkontrolovat.

„Plánovaná odstávka prvního temelínského bloku běží od 8. prosince a aktuálně je přibližně ve své polovině. Energetici mají zkontrolováno palivo, pokračují kontroly bezpečnostních systémů nebo práce kolem turbogenerátoru. Celkově harmonogram odstávky zahrnuje přes 16 tisíc činností,“ doplnil tiskový mluvčí Marek Sviták.

Tisková zpráva | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, odstávka, palivo, kontrola, kontejner, Jaderná elektrárna Temelín, videokamera, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Evropské společenství pro atomovou energii, Jan Kruml, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně dohlíželi na zavezení použitého paliva inspektoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.