Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj bude chtít po Robstavu, aby silnice opravil lépe

Firma Robstav, která pro Jihočeský kraj loni se zpožděním opravila silnice procházející Týnem nad Vltavou a průtah obcemi Dříteň a Nákří, je bude muset asi na jaře opravit znovu. Kraj si nechal udělat analýzy, které nasvědčují tomu, že silnice od Robstavu nepřevezme.

Robstav bude muset asi znovu opravit i silnici v Nové Bystřici na Jindřichohradecku, což byla zakázka za 3,76 milionu korun s DPH. Novinářům to řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha. Na celkovou rekonstrukci silnice v Týně směrem na Neznašov měla firma 50 dní, termín do 31. října loňského roku. Na průtah Dřítní a Nákřím byla lhůta 55 dní, do 5. listopadu. Termíny firma nedodržela.

S rekonstrukcí silnice v Nové Bystřici, jež měla trvat do konce října, začal Robstav až po termínu. „Atesty na příslušné komunikace zatím dávají za pravdu nám, že nejsou ve stavu, kdy by je kraj měl převzít. Uvidíme, jaký stav bude v březnu, ale vše nasvědčuje tomu, že se ty komunikace budou muset dělat celé znovu,“ řekl náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot. Dodal, že s největší pravděpodobností kraj silnice nepřevezme a po zimě vyzve firmu, aby je předělala - podle kraje jsou opravené špatně. „Silnice budou na jaře bohužel znovu zavřené, uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Jihočeský kraj dal firmě Robstav nůž na krk: Pokud nedodržíte nový termín opravy silnic, odstoupíme od smlouvy 

Vedoucí písecké pobočky Robstavu Petr Čechal řekl, že kraj firmě slíbil, že do 20. ledna jí předloží výsledky svých zkoušek. „Zatím žádná reakce z jejich strany nebyla. Nevím, jaké mají zkoušky. My máme v ruce svoje zkoušky, ty nevycházejí špatně,“ řekl Čechal. Protože kraj firmě slíbil, že svolá jednání, poslala firma datovou schránkou na kraj dopis s dotazem, proč se tak nestalo. Další postup Robstav zváží, až uvidí závěry krajských testů. „Neříkám, že tam nějaké věci nejsou, ale určitě to není nějaké tragické,“ řekl Čechal ke kvalitě oprav.

V případě silnice v Týně a průtahu Dřítní a Nákřím byla původní cena prací 45,8 milionu korun s DPH. „Zkoušky (kvality oprav) máme hotové,“ řekla Alena Frdlíková z krajského odboru veřejných zakázek a investic. Robstav bude muset podle Štíchy znovu opravit i kilometrový úsek silnice v Nové Bystřici směrem na Staré Město pod Landštejnem. „Obrus (obrusná vrstva) vyšel tragicky, vrstvy nejsou spojené, nevychází mezerovitost, hutnění, rovinatost. Minimálně těch horních pět centimetrů půjde znovu, řekl Štícha.

Silničáři tuto vozovku nepřevzali. Smlouvu podepsali 11. září, do konce října mělo být hotovo. „Začínali s pracemi, až když bylo po termínu. Než začaly práce, začalo jim běžet penále,“ řekl Štícha.

Zdroj ČTK

Štítky oprava, silnice, Robstav, kraj, Jihočeský kraj, Týn nad Vltavou, Nová Bystřice, Dříteň, Nákří, okres Jindřichův Hradec, Rotemberk, Josef Knot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj bude chtít po Robstavu, aby silnice opravil lépe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.