Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Najednou jsem vnímal všechny vůně a bohužel i smrady, popisuje své odvykání budějcký podnikatel

PR článek

Marek Čeněk se dostal od montování sádrokartonů až k prodeji elektronických cigaret, které mu také pomohly přestat kouřit ty běžné, nevoňavé. Cesta odvykání ale nebyla jednoduchá. Ke změně ho přivedli lidé z jeho okolí, ale také zhoršená finanční situace.

„Kolem roku 2009 přišla ekonomická krize, která se podepsala hlavně na stavebnictví. Najednou jsme se dostávali do červených čísel a na chod domácnosti jsme potřebovali víc peněz, než jsme vydělávali,“ rozpovídal se Marek Čeněk, majitel prvního ryze budějckého obchodu s e-cigaretami.

Jeho rodina byla v tu dobu nucena upravit rodinný rozpočet a snížit výdaje. Zpočátku ho nenapadlo, že by to šlo také výměnou klasických cigaret za elektronické, nakonec se však k tomuto kroku uchýlil i na popud lidí ze svého okolí, kterým vadil zápach kouře. „Po několika hodinách bez nikotinu jsem ale začal cítit úzkostné stavy a měl jsem takzvaný absťák. Proto jsem si došel do lékárny pro nikotinové žvýkačky,“ popisuje svou situaci dříve silný kuřák. Chuť na cigaretu sice nezmizela, ale abstinenční příznaky odezněly.

Rok vydržel bez cigaret díky zmíněným žvýkačkám, po čase ho z nich ale začaly bolet zuby. „Také jsem si, jako každý závislák, začal hledat různé cestičky, jak si dát cigaretu, takže jsem si dal sem tam jednu ke kávě nebo k pivu. Zanedlouho jsem zjistil, že piju osm káv denně, jen abych se dostal ke své odměně,“ dodává. Časem se tedy opět vrátil ke své „krabičkové dietě“ – jedna denně.

Potom ho ale zaujal inzerát s nabídkou elektronických cigaret. Všechno podle něj nasvědčovalo tomu, že by mu to mohlo pomoci. „Počítal jsem také ekonomicky. Prvotní investice je sice větší, ale náplně nejsou drahé, takže je to výhodnější. Zpočátku jsem byl trochu skeptický, ale chtěl jsem to zkusit,“ doplňuje. Když mu tedy přišel balíček, nadšeně ho rozbalil a bez přečtení návodu s očekáváním poprvé potáhl. Okamžitě poznal, že to bude ta správná cesta pro něj a symbolicky mrštil starou krabičkou o stěnu.

Všiml jsem si u sebe výrazných zlepšení po zdravotní stránce, měl jsem více energie a rapidně se mi zlepšil čich. Najednou jsem vnímal všechny vůně, ale bohužel i smrady. Dokonce se mi i změnily chutě a na všem si teď více pochutnám,“ říká Čeněk.

Zajímavé je, že se tímto způsobem dají i snižovat dávky nikotinu. „Je to dlouhodobý proces, ale například jednou za půl roku, za rok se mi stane, že je mi po kouření zle a cítím, že toho je moc,“ dodává. Kouř z běžných cigaret škodí i lidem, kteří nejsou aktivními kuřáky. U elektronických cigaret je toto riziko minimální. Jejich uživatelé sice také vyfukují škodlivé látky, ale ve formě páry. Ta navíc obsahuje pouze stopové množství, které se ve vzduchu rozplyne a nic není cítit. Nejspíš i proto tyto cigarety, na rozdíl od těch klasických, v restauracích zakázány nejsou. Podle Čeňka je ale protikuřácký zákon krokem zpět.

„Mohl bych být šťastný, protože elektronické cigarety jsou v restauracích povoleny, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že si o svých podnicích nemohou provozovatelé rozhodnout sami. Mám pocit, že když budou lidé nuceni jít s cigaretou ven a bude zima, raději půjdou domů a tam pak budou kouřit dětem pod nos,“ vysvětluje.

Prodejcem se stal poté, co od kamarádky dostal nabídku vést malý obchůdek s těmito výrobky. Ze své zkušenosti a z reakcí lidí ve svém okolí věděl, jaké výsledky přechod z klasického kouření na nový způsob přinášelo, a tak dlouho neváhal. „Dokonce se objevuje trend, že si lidé kupují elektronické cigarety jen proto, aby si užívali různé chutě.“ popisuje Marek Čeněk. Mezi nejzajímavější příchutě patří chuť piva nebo pečeného kuřete. „Nejoblíbenější jsou příchutě buchet, hlavně štrůdl je velmi vydařený,“ dodává.

Osobně považuje za velmi důležité nekouřit vůbec, nejlépe nikdy nezačít. Elektronické cigarety ale považuje za zdravější alternativu pro ty, u kterých, tak jako u něj, všechny ostatní způsoby odvykání selhaly.

Autoři | Foto Archiv Marka Čeňka

Štítky odvykání, kouření, elektronické cigarety, elektronická cigareta, cigareta, vůně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Najednou jsem vnímal všechny vůně a bohužel i smrady, popisuje své odvykání budějcký podnikatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.