Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Dneska známkujeme

Představte si, otevíráte schránku a vykoukne na vás dopis. Ne ten oficiální, ale hezká obálka s ručně psanou adresou. Zaradujete se a jste zvědavý, kdo vám píše a co se v obálce schovává. Pokud ještě při rozbalování objevíte jednu nebo dvě milé fotografie, svět zkrásní ještě víc.

Pokud dopis posílá skalní Budějčák a chtěl by nalepit známku s motivem našeho města, může? Odpověď zní ano, může a i v historii mohl. Celkem byly totiž vydány čtyři známky s českobudějovickým náměstím a jedna známka se znakem našeho města. S přivřením všech dvou očí můžeme za „naše“ známky považovat i krávu, koně a berana, protože je na nich nápis Země živitelka České Budějovice a dvě známky s koněspřežkou, kde se také objevuje název města.

 

Podle mého názoru je nejkrásnější budějcká známka ta nejstarší, z roku 1940, kterou vytvořil Karel Silovský. Je z doby Protektorátu Čechy a Morava. V té době se platilo poštovné nejen podle vzdálenosti, ale i podle spěšnosti a roku války. V roce 1941 byste za dopis po Českých Budějovicích zaplatili okolo tří korun. Jaká známka měla v té době na našem území nejvyšší náklad? Byla to známka s Adolfem Hitlerem, které bylo vydáno neuvěřitelných 57 433 000 kusů.

Na další poštovní známku s motivem budějckého náměstí jsme museli počkat čtrnáct let. Jejím autorem byl Cyril Bouda a na burze sběratelů se v lepší kvalitě prodává za 10 Kč. Za jedenáct let vyšlo další, tentokráte modré, budějcké náměstí.

   

Já nejsem vůbec žádný odborník na známky, ale moc nerozumím tomu, že známka s naším městským znakem na sobě nese letopočet 1960, nicméně byla vydána až v roce 1968. V tomto roce vyšla série devíti městských znaků. Naše město se dostalo do společnosti Bánské Bystrice, Bratislavy, Košic a pěti českých měst. Ani tato známka Vám nezruinuje rodinný rozpočet. Pořídíte ji za cenu okolo koruny, a když budete smlouvat, tak i levněji.

Krávu, koně a berana s logem Země živitelky nebudu komentovat. Koněspřežka je mi sice bližší, ale na známkách kromě názvu našeho města nic budějckého nevidím a tak rovnou půjdu na poslední naše náměstí. Známku vytvořil Jiří Bouda, syn Cyrila Boudy, o kterém jsem se zmiňoval v předchozích řádcích. Kruh se uzavřel. Tedy ne úplně. V roce 2015 jsme slavili 750 let našeho města. Při této příležitosti byla vydána série známek s městskými historickými náměty. Kresby vytvořil budějcký malíř, držitel medaile Za zásluhy, Jaroslav Martínek a další držitel Ceny města, Milan Binder, je pro změnu vydal. Kdo arch zakoupil – neprohloupil. Prodejní cena před dvěma lety byla 1200 Kč a v současnosti se jeho cena na burzách pohybuje okolo 2500 Kč. Až teď se poštovní kruh uzavírá úplně.

Ještě malou poznámku – nechcete mi někdo napsat dopis? Už dlouho jsem žádný nedostal.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, České Budějovice, Cyril Bouda, Země živitelka, Adolf Hitler, Jiří Bouda, Jaroslav Martínek, Bratislava, Protektorát Čechy a Morava, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Dneska známkujeme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.