Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci spolupracují s odborníky z univerzity

Strakoničtí vojáci se po celý rok účastní řady akcí pro veřejnost. Kvůli první letošní akci vyrazili ve čtvrtek 11. ledna až do Brna na Den otevřených dveří Univerzity obrany. Ve spolupráci se zdejší Katedrou systémů protivzdušné obrany chtěli návštěvníkům přiblížit podstatu protiletadlového raketového vojska a získat zájemce o studium tohoto oboru.

Zdaleka se ovšem nejedná o jedinou formu spolupráce mezi strakonickým 25. protiletadlovým raketovým plukem a katedrou, jež je jedním z vědecko-pedagogických pracovišť Fakulty vojenských technologií. Podplukovník Jan Farlík, zastupující vedoucího Katedry systémů protivzdušné obrany, považuje z hlediska účelu pracoviště za nejdůležitější výchovně-vzdělávací aktivity. 

Studenti při výběru specializace velmi přemýšlejí o možnostech svého uplatnění. Jestli budou mít možnost cestovat, rozvíjet se, vykonávat zajímavou práci,“ tvrdí podplukovník Farlík. „Jestliže posluchači čtvrtého a pátého ročníku mají možnost vyjet s útvarem na cvičení, včetně zahraničních cvičení s mezinárodní účastí, získávají neocenitelné zkušenosti ještě na půdě univerzity. Mladším kolegům, kteří se teprve rozhodují, mohou následně sdělit, že studium specializace pozemní protivzdušné obrany má smysl, je zajímavé a perspektivní. Není totiž nic horšího, než fádní studium bez zážitků,“ vysvětluje Farlík. 


Studenti se během odborné stáže u vojenského útvaru ve Strakonicích seznámili například s ovládáním řídícího a naváděcího radiolokátoru SURN CZ.

Přibližují studentům jejich budoucí práci

Nejen proto katedra usiluje o to, aby se studenti mohli účastnit cvičení po boku strakonických vojáků. Během příchodu do praxe se absolventi musí vyrovnat se změnou prostředí i životních priorit. Dozvědět se něco bližšího o své budoucí práci již během studia, jim může tento přechod usnadnit. Co studenti mohou čekat, zjistí také díky návštěvám a odborným stážím u protiletadlového pluku. Velký význam má i účast zástupců útvaru na výuce studentů v Brně. 

Aktivity katedry ve prospěch vojska protivzdušné obrany nespočívají jen v přípravě důstojníků. Nedílnou součástí je výzkumná činnost. Katedra také vyčleňuje specialisty do odborných týmů a oponentských rad v rámci akvizičních procesů jako je pořízení přenosných protiletadlových raketových kompletů RBS-70 NG nebo řešení náhrady protiletadlového raketového systému 2K12 KUB. 

Konference s mezinárodní účastí

V neposlední řadě katedra nabízí zázemí pro různé pracovní semináře či workshopy. Od roku 2000 pořádá každoročně konference protivzdušné obrany, kterých se účastní nejen vojenští odborníci z Armády ČR, nýbrž i ostatních armád Severoatlantické aliance a civilní specialisté z tuzemských i zahraničních firem států NATO. Ve spolupráci s velitelstvím Vzdušných sil Armády ČR a strakonickým útvarem také katedra vloni zorganizovala závěrečnou plánovací konferenci k mezinárodnímu cvičení Tobruq Legacy 2017. 


Katedra systémů protivzdušné obrany každoročně pořádá konference, kterých se účastní odborníci z České republiky i ze zahraničí.

Spolupráce Katedry systémů protivzdušné obrany s 25. protiletadlovým raketovým plukem se zlepšuje každým rokem. „Podílí se na tom samozřejmě vstřícný přístup velení útvaru a náčelníka vojska,“ chválí podplukovník Farlík. „Ačkoliv katedra není zahrnuta do organizační struktury vojska pozemní protivzdušné obrany, představuje jakousi prodlouženou ruku a službu pro vojsko. S vojenským útvarem ve Strakonicích je personálně i odborně úzce propojena a je připravená spolupracovat ve všech požadovaných aspektech,“ uzavírá podplukovník Jan Farlík.

Autoři | Foto archiv Univerzity obrany

Štítky vojáci, Strakonice, protivzdušná obrana, studium, Brno, Univerzita obrany, NATO, konference, Armáda České republiky, Česko, Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci spolupracují s odborníky z univerzity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.