Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Česká obchodní inspekce v jižních Čechách dala loni e-shopům přes sto pokut

Česká obchodní inspekce v jižních Čechách a na Vysočině dala loni sto pokut internetovým obchodům v celkové výši 450 tisíc korun. Výrazně loni ubylo stížností na předváděcí akce. Další správní řízení budou následovat.

„Nakupování v e-shopech je u českých spotřebitelů stále oblíbenější. Při kontrolách se zaměřujeme zejména na plnění informačních povinností ze strany provozovatelů e-shopů,“ řekla ředitelka inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI)  pro Jihočeský kraj a Vysočinu Martina Střihavková.

ČOI kontrolovala mimo jiné i hračky a téměř při každé druhé kontrole zjistili inspektoři porušení zákona o technických požadavcích na výrobky. Dva druhy hraček, které inspektorát odebral, se poté na základě výsledků zkoušek dostaly do výstražného systému Rapex. Distributoři hraček se podle Střihavkové oproti roku 2016 nijak výrazně nezlepšili. „Za nový trend pro rok 2018 lze označit zaměření se na technickou kontrolu nejen u distributorů, ale i u výrobců a dovozců,“ dodala ředitelka.

Pozitivně hodnotí zlepšení u předváděcích akcí. Podstatně ubylo stížností od spotřebitelů ohledně neuvážených nákupů. Dává to do souvislosti se změnou legislativy i s častějšími kontrolami ČOI v předcházejících letech a tím, že nepoctiví prodejci v předváděcích akcích dostávali vysoké pokuty.

V roce 2016 vybrala ČOI v jižních Čechách a na Vysočině na pokutách 11,5 milionu korun, o 1,3 milionu více než v roce 2015. Počet správních řízení stoupl v roce 2016 meziročně o sto, inspektorát jich vedl pět set. Výsledky za loňský rok ještě nemá ČOI kompletní.

Inspektorát ČOI pro Jihočeský kraj a Vysočinu má 45 zaměstnanců.

Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Štítky Česká obchodní inspekce, ČOI, hračky, kontrola, pokuta, e-shop, Jihočeský kraj, internetový obchod, Kraj Vysočina, hračka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká obchodní inspekce v jižních Čechách dala loni e-shopům přes sto pokut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.