Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na volby se mírně ochladí, obloha zůstane zatažená a může mrholit

Nadcházející dva dny prezidentských voleb se počasí v Česku výrazně nezmění. Jako v předchozích dnech bude obloha zatažená, venkovní teploty se mírně sníží, rtuť teploměru ale přes den neklesne pod nulu. Po oba dny může místy mrholit, v sobotu by mohlo sněžit na severovýchodě Moravy a Slezska. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Podle oslovených odborníků ale počasí na účast ve volbách spíše vliv nemá.

Meteorologové pro pátek slibují mírné ochlazení. Nejvyšší denní teploty by se mohly v tento den vyšplhat na pět stupňů Celsia, v sobotu na čtyři stupně. Očekávají zataženo a místy občasný déšť nebo mrholení. V pátek by mohlo v horských oblastech nad 700 metry sněžit, na severovýchodě republiky se sníh může objevit i nad 400 metry. V sobotu se sněžení předpokládá na severovýchodě Moravy a ve Slezsku i v nižších polohách. Úspěšnost předpovědí počasí na následující den dosahuje podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) 96,2 procenta.

Podle politologa Kamila Švece z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity lze obecně říct, že se vliv počasí na volební účast přeceňuje. Nepříznivé počasí podle něj může sehrávat roli v případě nerozhodnutých voličů, kteří nemají jasného favorita a nejsou odhodláni jej ve volbách podpořit. „Pokud se k volbám nerozhodnutí voliči nedostaví, pomáhá to kandidátům, kteří těží z nižší volební účasti a mají více disciplinované voliče,“ uvedl.

Prosincový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že nerozhodnutých voličů bylo 23 procent. K volbám hlavy státu by podle prosincových dat přišlo 69 procent lidí. V prvním kole prezidentské volby v roce 2013 dosáhla volební účast 61,3 procenta.

Podle sociologa CVVM Jana Červenky počasí nebude při volbách hrát velkou roli. „Vliv počasí v zimním období se nedá předpokládat. Mluví se o tom při letních termínech voleb, kdy se dá předpokládat, že lidé při slunečném počasí odjedou na chatu, místo aby šli volit,“ řekl a dodal, že v případě, že lidé jedou v zimě na hory, mohou si vyřídit voličské průkazy. Počasí by mohlo účast u voleb ovlivnit třeba v případě sněhové kalamity, kvůli níž by zkolabovala doprava. Vzhledem k předpovědi se ale nic takového neočekává.

Český statistický úřad však upozornil, že případná špatná sjízdnost silnic by mohla zpozdit například odevzdání zápisů volebních komisí. Cesta na přebírací místo, kterých je po republice 427, může pro ně být zejména v horských oblastech komplikovanější. Práci komisí v horských střediscích může ztížit také vyšší počet voličů z řad návštěvníků hor, kteří budou volit na voličský průkaz. O voličské průkazy byl na obecních úřadech před nadcházejícími volbami značný zájem. Mnohde byl i dvojnásobný proti minulým prezidentským volbám v roce 2013. Voličské průkazy se mohly podle zákona vydávat do středečních 16:00.

Před pěti lety měly například některé volební komise na Šumavě tolik přespolních voličů, že musely narychlo shánět další hlasovací lístky a obálky. Při druhém kole volby bylo totiž na horách krásné slunečné počasí a dobré sněhové podmínky, volit tak přišlo hodně lyžařů.

Podle psychologů má na člověka při volbách velký vliv zejména jeho pocit, zda volbou něco změní. Pokud pro lidi volby znamenají jen vhození papírku do urny, tak je počasí v rozhodnutí jít, či nejít k volbám může ovlivnit. Neúčast ve volbách více souvisí s případnou únavou lidí z politiky, počasí jen přidává nebo ubírá na celkové nespokojenosti voličů.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky počasí, leden, volby, Český hydrometeorologický ústav, prezidentské volby, Morava, Slezsko, Česko, voličský průkaz, Centrum pro výzkum veřejného mínění, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Jan Červenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na volby se mírně ochladí, obloha zůstane zatažená a může mrholit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.