Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Odstávka v Temelíně má za sebou první třetinu

Zhruba třetinu má za sebou odstávka prvního bloku v Jaderné elektrárně Temelín. Energetici mají zkontrolováno jaderné palivo, kontrolují například turbogenerátor nebo bezpečnostní systémy.

Na reaktorovém sále aktuálně plní použitým palivem speciální kontejnery. Během odstávky mají v plánu provést přes 16 tisíc činností. Připojení bloku k přenosové soustavě plánuje ČEZ v první polovině března.

Máme za sebou měsíc odstávky a činnosti běží podle harmonogramu. Denně probíhají desítky kontrol a revizí. Po jejich dokončení bude následovat zpětná montáž zařízení a celá řada zkoušek,“ uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.


Vakuově pomocí speciální trubice odvádí odborníci vlhkost z kontejneru s použitým palivem.

V těchto dnech na reaktorovém sále probíhají kontroly parogenerátorů a práce kolem kontejnerů s použitým palivem. Do skladu v areálu elektrárny budou zavezeny tři kontejnery. Aktuálně je použitým palivem naplněn první z nich. Stále je umístěn na reaktorovém sále a v noci bylo dokončeno jeho vysoušení. To se provádí vakuově pomocí speciální trubice. V kontejneru se snižuje tlak až na cca setinu atmosférického tlaku a tím se odvádí zbytková vlhkost. Vlastní vysoušení zabere necelý den. Po provedení potřebných zkoušek těsnosti bude kontejner převezen do skladu použitého paliva. 

„Aktuálně je ve skladu obsazeno 31 z celkové kapacity 152 skladovacích pozic. Pod dohledem kamer Mezinárodní agentury pro atomovou energii zde budou kontejnery až 60 let. Poté by mělo být použité palivo umístěno do trvalého úložiště,“ doplnil tiskový mluvčí Marek Sviták.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, odstávka, jaderná elektrárna, kontejner, palivo, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, ČEZ, Mezinárodní agentura pro atomovou energii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstávka v Temelíně má za sebou první třetinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.