Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Prampouch není z Harryho Pottera

Soutka a prampouch, slova, která asi řada z nás nikdy neslyšela. A přitom soutky máme v Budějovicích celkem čtyři, a to v samém centru města. Jedna soutka je v Široké ulici, druhá se nachází v České ulici a poslední dvě jsou v Krajinské třídě.

Udělejme ale nejdříve malý krok stranou a na chvíli se zastavme v novodobé historii domu v Široké ulici 33, který je přímo proti biskupství a u kterého je soudka. Před několika lety ho vlastnil známý budějovický bezdomovec.

Přespával, kde se dalo, většinou ale na nádraží. Zástupy zájemců za ním chodili, aby jim dům prodal. Neprodal – byl jediný z bezdomovců, který měl dům v centru. Pak zemřel a nezanechal po sobě dědice. Dům připadl městu, které ho posléze prodalo ve veřejné aukci. Vraťme se ale zpět k soutkám. Co to tedy soutka je? 

Pokud se podíváme do učených knih, tak si vyčteme, že je to úzká proluka mezi domy. Proč se ale dělaly? V dobách, kdy byla většina domů v našem městě dřevěná nebo alespoň jejich části byly ze dřeva, nechávaly se mezi budovami malé, asi půlmetrové, proluky. Ty sloužily k tomu, aby v případě požáru byla větší šance oheň zastavit. Že ale toto stavební opatření mělo pouze omezenou účinnost je vidět na bilanci velkého požáru z července roku 1641, kdy dvě třetiny Českých Budějovic lehly popelem. Zajímavostí je, že slovo soutka vzniklo jako zkrácený tvar slova soutěska.

A co je to prampouch?

Prampouchem nazýváme zděné přemostění soutků a sloužilo k tomu, aby více domů bylo spojeno v jeden celek a měly tak větší stabilitu. Milan Binder se pokusil nafotit naše čtyři soutky a prampouchy. Šlo to velmi ztuha, protože mezery mezi domy jsou velmi úzké a my s Milanem už taky nejsme „nejužší“.  

Proč byl do názvu zapleten Harry Potter? Dle mediálních expertů název článku rozhoduje z velké míry o jeho čtenosti… Tak jsme zkusili využít postavu z jedné nejúspěšnějších knih současnosti. Třeba to pomůže.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, České Budějovice, dům, Harry Potter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Prampouch není z Harryho Pottera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.