Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Tříkrálovou sbírku odstartovaly děti z pěveckého sboru Da Capo

Tříkrálová sbírka, která potrvá do 14. ledna, byla oficiálně zahájena i v Budějcích. Koledníky na náměstí přivítal primátor Jiří Svoboda a na cestu jim požehnal biskup Vlastimil Kročil. Příjemnou atmosféru navodily písně dětského pěveckého sboru.

Ačkoliv zahájení sbírky na náměstí Přemysla Otakara II. bylo plánované na 16:00, lidé čekali na příjezd tří králů na koních už dříve. Známé trio vyrazilo na cestu od katedrály svatého Mikuláše v doprovodu družiny koledníků.

Přivítal je primátor Jiří Svoboda, který poděkoval všem, kdo na zahájení přišli. Zároveň vyzval Budějčáky, aby více otevřeli své peněženky. „Loni nás trumfl například Pelhřimov, který je daleko menším městem,“ dodal. Ředitel městské charity Josef Hes doplnil, že posláním koledníků není pouze vybrat peníze, ale také roznášet požehnání.

„Zahájení se nám moc líbí, byli jsme tady i loni. Jednou jsem byla dokonce vedoucí skupiny koledníků, ale znovu už bych asi nešla. Lidé byli občas odmítaví a také nám byla zima. Koledníci to nemají lehké,“ svěřila se Monika Zmeškalová, která se na zahájení přišla podívat s dětmi.

Poté, co diecézní biskup Vlastimil Kročil udělil své požehnání, na pódiu zazpívaly děti z pěveckého sboru Da Capo základní umělecké školy Bezdrevská. Po nich vystoupil ještě kytarový orchestr ZUŠ Jeremiášova.

Koordinátorka sbírky za městkou charitu, Kristýna Koutská, přiznala, že se i po osmnácti letech stále najdou lidé, kteří o sbírce nemají povědomí. „Jednou se dokonce stalo, že někdo na koledníky vypustil psy. Ti měli co dělat, aby utekli,“ dodala. „Je zajímavé, že někdy jdou koledníci k honosným domům a majitelé vhodí do pokladničky korunu. Jindy je to naopak a tam, kde bychom to nečekali, nás lidé překvapí a přispějí hodně,“ doplnila.

Tříkrálové koledníky můžete potkat po celé republice do 14. ledna. Přispět se dá i formou dárcovských SMS ve tvaru DMS KOLEDA 30 na číslo 87 777 nebo zasláním daru na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800, v takovém případě je nutné zadat variabilní symbol VS 777.

Štítky Tříkrálová sbírka, biskup, požehnání, koleda, charita, pěvecký sbor, Vlastimil Kročil, Jiří Svoboda, České Budějovice, Přemysl Otakar II., Pelhřimov, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tříkrálovou sbírku odstartovaly děti z pěveckého sboru Da Capo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.