Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekordní počet nováčků nastoupil k protiletadlovému pluku do Strakonic

Více než pět desítek nových vojáků nastoupilo v úterý 2. ledna k 25. protiletadlovému raketovému pluku do Strakonic. Za posledních několik let se jedná o rekordní počet nováčků, kteří k jednomu datu rozšířili řady příslušníků vojenského útvaru, jenž patří mezi nejčastěji doplňované útvary Armády České republiky.

Po úspěšném absolvování tříměsíčního kurzu základní přípravy u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově zamířilo do Strakonic celkem 47 rekrutů, dalších šest vojáků přišlo z jiných vojenských útvarů. Sloužit budou zejména na základních funkcích jako řidiči, operátoři, elektromechanici nebo kuchaři. 

Rodinná tradice, vlastenectví i dobrodružství

Jedním z nich je desátník Kryštof Kot. Do služby k ozbrojeným složkám jej přivedla rodinná tradice a vlastenectví. „V naší rodině je hodně policistů, já sám jsem chtěl zkusit práci v armádě. Rád bych tak prospěl naší zemi,“ uvedl dvacetiletý mladík. Ve Strakonicích bude sloužit jako operátor protiletadlového raketového kompletu RBS-70. „Bydlím ve Vodňanech, mám to sem tedy kousek. Slouží zde i hodně mých kamarádů,“ těší se desátník Kot. 


Zástupci rekrutačního pracoviště se pravidelně účastní akcí na veřejnosti. Podobně tomu bylo při airsoftové bitvě, kterou zorganizoval strakonický útvar ve spolupráci s českobudějovickými rekrutéry.

Naopak pěknou dálku to měl do Strakonic další z rekrutů četař Adam Pěgřim, který pochází z Havířova. Stovky kilometrů ale nejsou pro něj překážkou. „Chtěl jsem daleko od domova, abych se osamostatnil. Navíc v jižních Čechách se mi libí,“ prozradil budoucí řidič radiolokátoru. „V civilu jsem pracoval jako technik telekomunikací. Hledám práci, která bude mít smysl, a možná mě trochu láká i dobrodružství,“ vysvětlil četař Pěgřim, proč se stal vojákem z povolání. 

Spolupráce s rekrutéry i vedením města

Nízká personální naplněnost, která aktuálně lehce přesahuje šedesát procent, trápí strakonický útvar již řadu let. Nezbytnou součástí se tak mimo jiné stala úzká spolupráce s rekrutačním pracovištěm v Českých Budějovicích. Jeho příslušníci se ve Strakonicích pravidelně účastní největších akcí pro veřejnost, jako je Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem či letecký den On Air, při kterých mají možnost mezi tisícovkami návštěvníků získat nové zájemce o službu v Armádě České republiky. Strakonický útvar pořádá také akce pro školy, jejichž smyslem je přiblížit studentům práci vojáků. Osvědčily se i prezentace přímo na školách nebo exkurze u protiletadlového pluku, zaměřené na představení konkrétní vojenské profese.

Osvědčily se také prezentace přímo na školách, kterých se účastní zástupce rekrutačního pracoviště a příslušník strakonického útvaru. Autor: Zdeněk Zajíček

Strakonický útvar se rovněž snaží spolupracovat s městem. „Přemýšlíme o možnostech a snažíme se realizovat projekty, které přispějí k zatraktivnění zdejší vojenské posádky. Zájmy útvaru a vedení města jsou úzce provázané, v podstatě nám jde o stejnou věc,“ konstatoval velitel strakonického útvaru plukovník Ján Sedliačik. „V případě že město Strakonice bude nabízet perspektivní podmínky pro život jak stávajícím, tak nově příchozím občanům, bude i strakonická posádka atraktivní pro vojáky,“ uzavřel plukovník Sedliačik.

Autoři

Štítky vojáci, Strakonice, nábor, nováčci, Armáda České republiky, Vyškov, Zdeněk Zajíček, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní počet nováčků nastoupil k protiletadlovému pluku do Strakonic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.