Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silvestrovská noc je pro zvířata utrpením. Domácí mazlíčci si ohňostroj rozhodně neužívají

Konec roku je spojen s bujarými večírky a ohňostroji. Zatímco lidé tuto zábavu vyhledávají a obdivují, jsou tu i tací, kterým ohňostroje a petardy působí stres a strach. Pro zvířata jsou silvestrovské oslavy doslova utrpením.

A každoročně toto řeší především majitelé psů, ale i koček. Sluch patří totiž k jednomu z jejich nejvyvinutějších smyslů. Podle veterinářů je nejlepší variantou odjet pryč z měst, kde je větší klid. 

V jiném případě doporučují nenechávat zvířata volně venku. Své čtyřnohé miláčky by měli mít majitelé vždy na vodítku. Předejdou tak zbytečnému pátrání po pejskovi, který ve strachu utekl. „Na Silvestra by páníčci rozhodně neměli nechávat psy venku. I v případě, že jsou tak zvyklí. Vždy je lepší pustit je domů a zabezpečit všechna okna a dveře,“ popisuje veterinář z jedné budějcké kliniky.

Ideální je také pustit hlasitěji televizi nebo rádio. Dobrou variantou, jak odpoutat psovu pozornost od bouchajících petard, je také hraní nebo mazlení. Nejdůležitější ale podle odborníků je, aby byl v klidu i samotný páníček. „Zvířata na sebe velmi často přenášejí naše stresy, proto je dobré, abychom na ohňostroj a rány nereagovali nijak přehnaně,“ doporučují.

V dnešní době už také existuje mnoho alternativních variant, jak své chlupaté miláčky na hluk připravit. Jednou z variant je například podávání speciálně namíchaných kapek nebo zklidňujících tablet. Většina těchto přípravků se ale musí použivat několik dní dopředu. „Bachovky jsou na Silvestra pro zvířata ideální volbou, nespočet jich doslova trpí při ohňostrojích. Je dobré kapat nějakou dobu dopředu, aspoň sedm až deset dní,“ potvrzuje Petra Nová, která se mícháním speciálních kapek zabývá.

Foto Kristýna Dvořáková

Štítky silvestr, oslavy, pyrotechnika, zvířata, psi, ohňostroj, pes, Petra Nová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestrovská noc je pro zvířata utrpením. Domácí mazlíčci si ohňostroj rozhodně neužívají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.