Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči „zachraňovali" reklamní ceduli i sněhovou kouli. Vyjížděli také k mrakům a oranžové záři

Práce hasičů je často nebezpečná a náročná. Ať už jde o záchranu života, zdraví a majetku při dopravních nehodách, požárech či větrných kalamitách, v naprosté většině případů tomu tak zcela určitě je. Ale ne všechny zásahy hasičů byly letos vážné. Občas se totiž i tito hrdinové ocitnou v kuriózních či úsměvných situacích.

V polovině ledna vyjížděli profesionální hasiči jednotka ze stanice Frymburk společně s jednotkou Sboru dobrovolných hasičů obce Loučovice do Lipna nad Vltavou k ohlášené záchraně člověka, která se podle volajícícho na tísňovou linku měl probořit v ledu a topit se v Lipně. Hasiči ovšem na místě zjistili, že v přehradě neuvízl člověk, ale reklamní cedule.

Podobně úsměvná „záchranná" akce pak na konci ledna čekala i na hasiče z Českých Budějovic. Ti na Jiráskovo nábřeží vyrazili kvůli mrtvé labuti, která měla přimrznout na hladině Vltavy. „Hasiči dojeli na místo a zjistili, že žádná labuť v ledu není, že se jedná o igelitový pytlík. A odjeli zpět na stanici. Oznamovatelka si však byla jistá, že se jedná o labuť. Došla proto až k řece, hasiči se za ní vrátili, aby jim ,tu správnou labuť '​ ukázala," popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Jenže ani napodruhé neplula po hladině Vltavy mrtvá labuť. Tentokrát to byla pro změnu sněhová koule. A hasiči jeli na základnu opět s nepořízenou.

Hasiče zaměstnávají často i zvířátka...

Začátkem února zachraňovali prachatičtí hasiči v Žitné u Hracholusek společně s veterinářem kočku, která si skřípla nohu mezi žebrováním radiátoru. Veterinář kočku nejprve uspal a následně ji tlapku uvolnil.

Profesionální hasiči z písecké stanice odchytávali v Sepekově papouška. Opeřenec v době příjezdu hasičů seděl na stromě ve výšce přibližně deset metrů. „Velitel zásahu rozhodl o ustavení automobilové plošiny. Během toho však papoušek přelétl na strom vedle. Hasiči se proto dohodli s majitelkou, že papouška smočí vodou – využili vysokotlaký proud. Mokrý papoušek nemohl létat a hasiči ho pak již snadno sundali," uvedla Vendula Matějů.

Na začátku května písečtí profesionální hasiči zasahovali v Písku na Budějovickém předměstí, kam se zaběhl srnec. Srnec byl nejdříve v areálu vodárenské společnosti, pak přeběhl do areálu firmy v ulici Za Pazdernou. Když se ho tam hasiči pokusili odchytit, tak přeskočil plot a po silnici přešel do firmy E.On. Tam se hasičům podařilo ho nasměrovat do zadních vrátek, kudy vyběhl zpět do volné přírody.

V závěru června profesionální hasiči ze stanice Křemže zaměstnala koza. Tu hasiči naháněli v obci Vrábče, kde zvíře běhalo v kolejišti. „Operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje zažádalo o zastavení vlaku, který zůstal stát v zastávce. Hasiči si s kozou během několika minut poradili," upřesnila mluvčí.

Profesionální hasiči z táborské stanice o posledním červnovém dni zachraňovali v Radkově kůzlátko, které uvízlo v místním rybníku. Zvědavé čtyřměsíční kůzle kozy kamerunské šlo na výlet a uvízlo pod břehem rybníka. Hasiči v neoprenových oblecích kozičku vyprostili a předali majitelce.

Přibližně hodinu trval 1. července zásah táborských profesionálních hasičů, kteří v Libějicích odchytávali divoká kachňata. Kachňata spadla do jímky na močůvku u místního zemědělského družstva. „Kachňata nebylo možné vzhledem k velké ploše nádrže, která měla průměr asi osm metrů, a hladině močůvky od hrany jímky, což byly asi tři metry, odlovit pomocí keserů. Hasiči proto vytvořili z obalu z balíků slámy improvizovanou síť. Kesery pak kachny vehnali pod připravené sítě, které ze dvou stran vždy na kachny spustili. Takto se postupně povedlo po jednom až dvou kusech vytáhnout všech šest živých kachen. Všechny pak předali oznamovateli," popsala zásah se šťastným koncem mluvčí Matějů.

Zdání občas klame.....

Ne vždy se z oznámení o požáru vyklube opravdu oheň. Českobudějovičtí hasiči například v lednu vyjížděli v údajnému požáru bytu. na Pražské třídě v krajském městě. Hasiči na místě zjistili, že v bytě, ze kterého se linul „kouř“, se netopilo a byla zde vysoká vlhkost. Ta po otevření okna ve spojení z nízkou venkovní teplotou budila dojem kouře.

Opravdu bujnou fantazií disponoval muž, který na začátku května na tísňovou linku oznámil, že nad Lidlem v krajském městě se valí kouř. „Hasiči ovšem žádný požár neobjevili. Zjistili, že se jedná o mraky, které mohly pánovi kouř připomínat," bavila se Matějů.

V polovině března profesionální jednotka z českokrumlovské stanice vyjela do Urbinské ulice v Českém Krumlově, kde byl ohlášen požár odpadu v popelnici. Hasiči na místě zjistili, že se jedná o prach z vyhozeného sádrokartonu.

Ve stejný den osádky rychlého zásahového automobilu, dvou cisteren a automobilové plošiny vyjely do Jizerské ulice v Českých Budějovicích, kde byl ohlášen kouř valící se z bytu panelového domu. Hasiči na místě zjistili, že v bytě nehoří, ale že zde dělníci brousí panel.

Kouř valící se z osobního automobilu vystrašil motoristu ve Vimperku. Místní profesionální hasiči na místě zjistili, že se kouří ze zatažené ruční brzdy.

Profesionální jednotka ze stanice České Budějovice byla v červnu vyslána do Zlivi, kde se podle volajícího na tísňovou linku z bývalého kravína valil kouř. „Místní dobrovolní hasiči dorazili ke kravínu jako první a zjistili, že v kravíně pod střechou žije místní bezdomovec, který usnul u vaření kávy. Od ohniště chytla sláma na ploše menší než jeden metr čtvereční. Bezdomovec požár sám uhasil a následně si od hasičů vyslechl kázání a poučení. Oheň naštěstí v tomto případě nenapáchal žádnou škodu, ani se při něm nikdo nezranil," upřesnila Matějů.

V červneci vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Soběslav a podnikoví hasiči SŽDC České Budějovice do Záhoří, kde ze skladovací haly na nádraží šel namodralý kouř. Ten ale způsobilo plynování proti škůdcům.

Scénu z komedie Slunce, seno, jahody hodně připomínala akce z 31. srpna. Oranžová záře totiž vystrašila volajícího, který na tísňovou linku 112 oznámil, že ji vidí nad Ledenicemi, částí obce Ohrazení. Myslel si, že tam hoří. „Hasiči z profesionální jednotky ze stanice Suché Vrbné žádný požár ale nenašli. Nad tím, kde a jakou oranžovou zář oznamovatel viděl, můžeme už jen spekulovat," smála se mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky hasič, zásah, zvíře, kouř, oheň, požár, tísňové volání, papoušek, České Budějovice, sbor dobrovolných hasičů, Lidl, E.ON, Správa železniční dopravní cesty, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči „zachraňovali" reklamní ceduli i sněhovou kouli. Vyjížděli také k mrakům a oranžové záři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.