Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Strakonice budou mít obchvat a před otáčivým hledištěm se představí Dracula

Nový obchvat Strakonic, zahájení stavby multifunkčního centra v Českých Budějovicích nebo přesun provozu Madety do nových prostor. To jsou některé z hlavních událostí roku 2018, které čekají Jihočeský kraj.

Na konci léta by měl být hotový 1,5 kilometru dlouhý obchvat Strakonic, jehož náklady činí 186 milionů korun. Na jaře by se měl začít stavět obchvat Chýnova na Táborsku, dlouhý tři kilometry. „Předpokládaná cena je 430 milionů korun," upřesnil informace mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Nové provozy dobudují některé firmy. „V únoru otevře v Táboře novou halu výrobce zapalovacích svíček a snímačů Brisk," řekl ředitel firmy Mojmír Čapka.

Mlékárna Madeta podle své mluvčí Marty Faktorové přestěhuje v první polovině roku závod z Řípce u Veselí nad Lužnicí do Plané nad Lužnicí. Jako poslední sem přemístí tavírnu, závod v Řípci zavře.

Výrobce koupelen a kuchyní Siko otevře v Čimelicích na Písecku na přelomu února a března jako součást půlmiliardové investice novou administrativní budovu s plochou 2400 metrů čtverečních a novou prodejnu, řekl generální ředitel Siko Tomáš Vala.

V Budějcích se začne stavět nové multifunkční centrum 

V únoru krajský soud v Táboře zakončí líčení se dvěma muži, které obžaloba viní z přepadení rodinné firmy v Horusicích. Na následky zranění po útoku zemřeli dva lidé. Obžalovaným hrozí výjimečný trest.

České Budějovice zahájí v květnu stavbu nového multifunkčního centra, které bude stát místo současné sportovní haly na Dlouhé louce. „Troufám si říct, že se jedná o jednu z největších investic města za poslední řadu let," řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Holický. Odhadované náklady na výstavbu činí 312 milionů korun bez daně.

Jihočeský kraj plánuje uvolnit na modernizaci letiště v Plané u Českých Budějovic 260 milionů korun. „Chceme v našem kraji investovat. Plánujeme nejen opravy krajských silnic a mostů, ale také průtahy i obchvaty obcí, rekonstrukce se dočkají objekty sociální a zdravotní péče. Přesto se nebudeme zadlužovat. Peníze budeme čerpat z evropských titulů a spolufinancovat z rezerv," řekl náměstek hejtmanky Josef Knot.

Kulturní nabídka bude pestrá a nabitá

První jména ohlásily některé festivaly. Na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov vystoupí pěvci Piotr Beczała, Sondra Radvanovská, violoncellista Jiří Bárta, muzikálové hvězdy z Broadwaye, Čechomor, Hradišťan a další. V Táboře na přehlídce Mighty Sounds zaměřené na ska, punk a reggae zahrají v červenci Anti-Flag, Mad Sin či The Rumjacks.

Před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově má v červnu premiéru horor Dracula, který zrežíruje Martin Glaser. Pro točnu již napsal s Olgou Šubrtovou hry Ženy Jindřicha VIII. nebo Tři mušketýři. V příběhu se objeví koně i ohně. „Bude to velké, romantické, s akcentem na tu strašidelnou stránku. Nikdy jsem nezažil, aby moje představení bylo vyprodané ještě dřív, než se začne zkoušet. To je od publika vyjádření velké důvěry a pro mne velký závazek. Slibuji divákům krásu a strach," uvedl Glaser.

Hlavní výstavou v Alšově jihočeské galerii (AJG) v Hluboké nad Vltavou bude od června do října soubor 106 černobílých kreseb a maleb tuší Člověk a Země od Františka Kupky. Ředitel AJG Aleš Seifert odhaduje náklady na milion až 1,5 milionu korun. Písecká galerie Sladovna, která cílí na rodiny s dětmi, otevře na podzim výstavu Tajuplný včelí svět, nabídne i průchozí úl. „Náklady budou činit 400 tisíc korun," řekl Petr Brůha z marketingu galerie.

Autoři | Foto otacivehlediste.cz

Štítky otáčivé hlediště, obchvat, multifunkční centrum, letiště, Strakonice, České Budějovice, Dracula, Madeta, Jihočeský kraj, Tábor, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Glaser, Řípec, Planá nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice budou mít obchvat a před otáčivým hledištěm se představí Dracula  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.