Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční stromek zavoní, nebo také ne

Trendy ve zdobení stromků se neustále mění, letos je populární bílá barva, velký návrat zažívají i přírodní materiály. Pravidlem už není ani zdobení stromku na Štědrý den.

Zdobení vánočního stromku patří k tradičním činnostem Štědrého dne, stále více lidí ale začíná se zdobením již 23. prosince. Některé domácnosti stromeček rozjasňuje už několik týdnů před Vánoci, jak dokazují i mnohé příspěvky na sociálních sítích. „Řekl bych, že lidé si chtějí Vánoce více užít, proto mají stromek dříve. Velký vliv na to mají i markety, které už od října nabízejí vánoční dekorace,“ vysvětluje Martin Šeda.

Tradice vánočního stromku pochází z Německa, v Čechách se rozšířila až v 19. století. Nejprve se stromky objevovaly pouze v městských rodinách, na venkov se tradice dostávala jen pomalu. Původně se stromek, jak je známo, věšel nad stůl špičkou dolů a zdobil se tradičním pečivem a ovocem, dalšími ozdobami byly svíčky, ale ani u nich vývoj neskončil.

Současně dekorování vévodí plastové ozdoby, které jsou k sehnání naprosto všude, a lidé mají na výběr z nepřeberného množství barev a tvarů. Trendem letošního roku je bílá barva nebo různé odstíny fialové. Někteří se i přes snadnou dostupnost umělohmotných baněk drží tradic a stromek ověšují klasickými ozdobami ze skla. Velký návrat také zažívají dekorace z přírodních materiálů jako je sláma, dřevo, ale i šišky a sušené ovoce.

Současné babičky nostalgicky vzpomínají na dnes již historické perličkové ozdoby, mladším generacím tento pojem už nejspíš nic neřekne. Na to, jak takové dekorace z doby první republiky vypadaly a jak se vyráběly, se můžete podívat v Jihočeském muzeu, které vystavuje historické ozdoby z osobní sbírky Aleny Gondekové. Výstava potrvá až do 7. ledna 2018.

Pokud člověk nevlastní les, výdaje za živý stromek se mohou vyšplhat celkem vysoko. Dvoumetrový smrček bylo možné sehnat v rozpětí 240 až 600 korun, za jedli se ale dá zaplatit i přes tisíc korun. Ceny se samozřejmě odvíjejí od velikosti a záleží také na prodejci. Investice do umělého stromku může být i vyšší, ale zato je dlouhodobá. Cena takového stromku se může vyšplhat až na několik tisíc korun.

Ať je stromek živý či umělý, v každém případě se jedná o symbol Vánoc a bez ozdobeného jehličnanu by zakončení adventu nebylo to pravé. Snad vám ten váš udělá radost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vánoční stromek, Vánoce, ozdoby, Štědrý den, Německo, Česko, advent, První republika, přírodní materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční stromek zavoní, nebo také ne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.