Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ortoped rozchodil betlém

Chtěl bych začít tento vánoční díl nějak poeticky, slavnostně, lyricky. Nejde mi to. Čím je člověk starší, tím víc si uvědomuje, že se mu vytrácí kouzlo Vánoc. Velmi často slýchám větu – to už bude Štědrý den a já nemám vůbec vánoční náladu. Je to asi tím, že my starší se už neumíme tak nadchnout. Naštěstí jsou okolo nás menší, mladší, rozzářenější, kteří to nadšení mají. A mne mrzí, že já ho mám už méně. Snad se to časem spraví.

Jsou ale ještě místa, která vánoční náladu umí naladit asi u všech. Myslím, že mezi ně patří zasněžená krajina se stromy, kterým větve téměř praskají pod závějemi sněhu, večerní ulice osvětlené lampami s poletujícími vločkami nebo kostel s koledami a s betlémem. 

Naše Budějovice měly na betlém štěstí a měly ho hned dvakrát. První štěstí naše město potkalo, že v Brně žil Alois Vajer, kotlář, který za svůj život vytvořil čtyři betlémy. A právě ten jeho nejstarší je u nás. Druhé štěstí je, že v Budějovicích bydlí a pracuje doktor Sadovský, ortoped, který umí nejenom rovnat ruce, operovat kolena, ale ví i jak opravovat betlémy. Jak to tedy bylo. Na začátku 20. století udělal Alois Vajer svůj první betlém. Brněnské sestřičky Boromejky ho zakoupily. Pak ale Alois Vajer vytvořil svůj druhý betlém, který byl větší a velkoryseji provedený. Boromejky zakoupily i druhý betlém a ten první, teď již pro ně nadbytečný, poslaly vlakem do Budějovic svým „spolusestrám“. Náš budějovický betlém má tu výhodu, že je tak šikovně navržený, že je možné ho složit do velmi rozměrné, ale kompaktní bedny. A právě na víku bedny se zachovala památka na jeho již zmíněnou cestu z Brna do Budějovic - vlaková nálepka ze začátku čtyřicátých let minulého století. Betlém byl vystavován o vánočním čase v Budějovicích, ale zároveň chátral a chátral. Když už z něj zůstaly pouze žalostné trosky, zjevil se Pavel Sadovský, který se jako správný doktor ujal záchrany. Udělal radikální řez ve svých prázdninových plánech, zavřel se do dílny a celý betlém opravil. Takže figurky začaly tancovat, pracovat, jezdit. Pane doktore, za všechny malé i velké vám tímto s Milanem skládáme velkou poklonu. My všichni tady za několik desetiletí nebudeme, ale betlém, který jste zachránil, již nikdo nenechá zpustnout a bude dávat radost a rozdávat vánoční náladu dalším a dalším generacím.

Pokud chcete vidět jediný mechanický betlém v Českých Budějovicích, navštivte studentský kostel Sv. Rodiny u Biskupského gymnázia. A o Štědrém dnu si nezapomeňte lampičku a kromě atmosféry Vánoc si z našeho kostela můžete odnést i pravé Betlémské světlo. 

P.S. Nezapomeňte také navštívit Den otevřených dveří na Biskupském gymnáziu 8. ledna 2018.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky betlém, České Budějovice, Pavel Sadovský, Milan Binder, Vánoce, Štědrý den, kostel, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ortoped rozchodil betlém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.