Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na adventním věnci zapalujeme už třetí svíčku

Už dnes, v neděli 17. prosince, na adventních věncích zapalujeme třetí svíčku. Ta by podle tradice měla být růžová a více než 150 let se jí říká „pastýřská.“ Zapálení třetí svíčky vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz. Třetí adventní neděle se nazývá Geudete, ale pro většinu lidí je známa jako stříbrná.

Svíčky na neoblíbenejší vánoční dekoraci, adventním věnci, se zapalují proti směru hodinových ručiček a mají i svá jména. A variant pojmenování je hned několik. Snadno pochopitelná a přijatelná i pro ateisty je varianta se jmény Naděje, Mír, Přátelství a Láska. 

Železná neděle letos připadla na 3. prosinec. Na věnci jsme zapálili první fialovou svíčku, která má jméno Naděje a je takzvanou svící proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. 

Bronzová neděle byla 10. prosince. Na věnci jsme zapálili druhou svíci se jménem Mír, a také takzvanou betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky.

Stříbrná neděle letos přidadla právě na dnešek, na 17. prosinec. Na třetí adventní neděli zapalujeme růžovou svíci pojmenovanou Přátelství, které se také říká pastýřská. Ta vyjadřuje radost z toho, že postní období pomalu končí a přicházejí slavnostní okamžiky.

Poslední adventní, zlatá neděle  pak letos bude na Štědrý den, tedy 24. prosince. Svíce, která na věnci zbývá, se jmenuje Láska nebo se jí také řídá andělská a představuje mír a pokoj. 

Štítky věnec, advent, svíčka, Vánoce, adventní věnec, Ježíš Kristus, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na adventním věnci zapalujeme už třetí svíčku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.