Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar chce postavit vlastní parní kotelnu, teplárna to kritizuje

Budějovický Budvar chce postavit vlastní parní plynovou kotelnu, investuje do ní 52 milionů korun. Chce tak mít alternativu dodávek tepla, získal souhlasné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí EIA.

Páru dosud odebírá z Teplárny České Budějovice, letos to bude 170 tisíc gigajoulů. Teplárna zvažuje, že se proti stanovisku EIA odvolá. Vedení města vnímá kotelnu, kterou Budvar zamýšlí vybudovat, jako potenciální výraznou ekologickou zátěž.

Ve stanovisku EIA z krajského úřadu stojí, že pivovar chce snížit provozní náklady na technologickou páru, být soběstačný a zajistit si kontinuitu výroby, kdyby město přešlo na horkovodní systém. Podle mluvčího Budvaru Petra Samce potrvají stavební a územní řízení rok až dva. „Cílem je mít možnost alternativ dodávek tepla jakožto strategického zdroje pro pivovar a v tomto směru postupujeme dále. Nyní máme podepsané dlouholeté kontrakty s městskou teplárnou a případné zahájení výstavby je spíše otázkou delší budoucnosti. Nicméně i dle rozvojového plánu pivovaru chceme a musíme být připraveni,“ řekl ČTK Samec.

Kotelna má mít tři parní plynové kotle, každý o tepelném příkonu 6,7 megawattu. Podle Mladé fronty Dnes budou mít celkový výkon 30 tun páry za hodinu. V dokumentaci k EIA stojí, že odpojení od teplárny ovlivní její provoz. Podle informací je jedním z možných důvodů plánů Budvaru to, že za poslední ekonomické krize teplárna Budvaru skokově zvedla cenu páry.

Budvar je pro teplárnu jedním z hlavních odběratelů technologické páry, podniky spolupracují 60 let, letos se k teplárně připojilo nové logistické centrum pivovaru. Firmy mají smlouvu do roku 2021. Místopředseda představenstva teplárny Tomáš Kollarczyk řekl, že EIA nedostatečně posuzuje vypouštění oxidu uhličitého a jeho vliv na životní prostředí a zdraví obyvatel včetně zaměstnanců firem v okolí Budvaru. „Denně bude zdroj dodávat do svého okolí 32 tun oxidu uhličitého, a to pouze komínem vysokým 13 metrů. Zejména v zimě, kdy se spaliny rychle ochladí, bude plyn klesat dolů a zvyšovat koncentrace na dvoře Budvaru a před fasádou školy,“ řekl Kollarczyk.

Podle výpočtů teplárny bude kotelna produkovat v místě desetkrát víc CO2 než teď. Teplárna proto zvažuje, že se proti stanovisku EIA odvolá. Podle krajského úřadu odpojení Budvaru od teplárny životní prostředí nezhorší. Jediným akcionářem teplárny je město České Budějovice. Primátor Jiří Svoboda řekl, že jakýkoli další zdroj emisí město nevítá. Připomněl, že teplárna výrazně zlepšila ekologii provozu, a kdyby kotelna vznikla, zhorší se i emise v teplárně. „Město bude ekologicky zatíženo výrazně více: když pojede kotel na plný výkon, má optimální parametry, když ho budeme dusit, tak budeme do ovzduší vypouštět více emisí. A to je situace, do které bychom se nechtěli dostat,“ řekl primátor.

Kollarczyk řekl, že jedním z hlavních důvodů, proč teplárna vznikla, bylo poskytnout páru pro průmysl ve městě, což stále platí. Odmítl názory, že poté, co město začne odebírat teplo z jaderné elektrárny Temelín (roky 2020 až 2021), přestane být teplárna schopna dodávat páru. „Horkovodní rozvody jsou určeny primárně pro bytový sektor,“ řekl Kollarczyk.

Zdroj ČTK

Štítky Budějovický Budvar, Teplárna, změny, kotelna, EIA, pára, Petr Samec, Teplárna České Budějovice, a.s., Jiří Svoboda, Jaderná elektrárna Temelín, Mladá fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar chce postavit vlastní parní kotelnu, teplárna to kritizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.