Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvířata jsou často nemocná kvůli tomu, že přebírají problémy svých pánů, říká Petra Nová

S českobudějovickou terapeutkou Petrou Novou jsme si před nedávnem povídaly o Bachových květových esencích a jejich pozitivních dopadech na fyzické i psychické zdraví člověka. Mimo jiné jsme se dostaly i k tomu, že tyto přírodní kapky velmi dobře působí i na zvířata. Tentokrát jsme se tematice zvířecích mazlíčků věnovaly opravdu do detailu. V druhé části rozhovoru se tak dozvíte nejen to, jak Bachovky v praxi působí na zvířata, ale třeba i to, jak silné je pouto mezi člověkem a zvířetem.

Minule jsme se spolu bavily o Bachových květových esencích pro lidi. Zmínila jste, že jsou tyto přírodní kapky vhodné i pro zvířata. Můžete nám o tom říct více?
Přesně tak, Bachovky jsou úžasné i v léčbě zvířat. Zvířata na rozdíl od nás nemají předsudky a neřeší už dopředu, jestli jim to pomůže, na jakém principu to funguje a tak dále. Přijímají je naprosto přirozeně a krásně na ně reagují. Navíc u zvířat se nedá polemizovat ani o možném placebo efektu, který by se mohl pozitivně odrazit na jejich psychice. To svědčí o tom, že Bachovky opravdu působí léčivě. 

Jsou nějaké rozdíly v určování vhodných esencí pro lidi a pro zvířata?
U zvířat je opravdu důležité klást důraz na pocity a problémy konkrétního zvířete. Podle toho se pak určují vhodné esence. Důležité je nepromítat do zvířete povahové rysy jeho majitele. V dnešní době totiž zvířata často nemají zachovanou svou zvířecí podstatu. Spousta lidí si svým psem zvyšuje ego, hojí si na něm své mindráky, nebo ho naopak doslova dusí opičí láskou ve snaze nahradit jím třeba dítě. Zvíře pak nemůže ukázat, jaká je jeho skutečná „osobnost“, a to je špatně.

Jakou roli hraje v léčení například pejska jeho majitel?
Obrovskou. Psi v té své čisté a bezpodmínečné lásce stahují ze svých majitelů jejich problémy. Ať už z důvodu, že se je snaží varovat před něčím, na co si mají dát pozor, nebo je zkrátka jen chtějí uzdravit a pomoci jim. Problém je ale pak často v tom, že oni sami poté onemocní a nedokáží to od sebe dál filtrovat. O tom, že to tak skutečně je, jasně hovoří jeden aktuální případ z mého blízkého okolí. Je to jen pár dní co mi psala kamarádka o radu ohledně toho, že pejsek její dobré kamarádky dostal psí kašel a kašlal krev. Poradila jsem jí, čím jeho potíže zlepšit. Také jsem jí doporučila, ať na něj dávají pozor. Nic se neděje jen tak, takže mi to nedalo a po pár dnech jsem se zajímala o pejskův zdravotní stav. Zároveň jsem se zeptala i na to, jak je na tom jeho majitelka zdravotně, a zda neonemocněla hned po něm. Samozřejmě že tomu tak bylo, pár dní po pejskovi si jeho majitelka léčila průdušky. To mluví za vše… 

Tak mě napadá, nebylo by tedy dobré, aby Bachovky kapal současně pes i jeho majitel?
Ano, tohle já doslova doporučuji a říkám tomu „párová terapie“. Jelikož Bachovky fungují na energetické úrovni, při párovém kapání se energie psa a jejich majitele harmonizují současně, a to je k nezaplacení. Tím se zase vracíme k tomu, co jsem říkala před chvílí. A to, že téměř každé onemocnění u psa má příčinu u jeho majitele. 

No a jaké máte vlastně vy osobně zkušenosti s užitím Bachovek u vašich psů?
Přiznám se, že moji psi jsou zdraví až do svých posledních dnů. Jediné co se stále opakuje je neplodnost, nezabřeznutí, záněty dělohy… Ale opět jsme u příčiny. Moje feny mi totiž zrcadlí mé problémy s nezpracovaným mateřství, které si v současné době řeším pomocí Bachovek. Samozřejmě ale pejskům také dávám Bachovky, když se to hodí. Například po kastraci jedné z mých fen, jsem hned nasadila kombinaci na dobrý průběh zotavování se po zákroku.

To ale mluvíte jen o fyzických potížích. Co ty psychické?
Ty jsem řešila s mou fenou River, kterou jsem si přivezla z Maďarska jako „nevěstu“ pro mého pejska. Pro splnění chovných podmínek potřebuje fena/pejsek absolvovat kromě jiného i lovecké zkoušky. Jenže na zkouškách se ukázalo, jak moc je River fixovaná na zbytek smečky… Sama v cizím prostředí se odmítala ode mne vzdálit a pracovat. Takže zkoušky neudělala. Nechala jsem jí tedy tehdy namíchat lahvičku na samostatnost a strach z odloučení. River jsem pak kapala jednu lahvičku a další zkoušky dala bez problému.

Jsou situace, kdy byste kapání Bachovek zvířatům vysloveně doporučila?
Určitě jsou. Jde o situace, kdy je zvíře vystaveno náporu stresu. Rozhodně bych zmínila Silvestr, kdy nespočet zvířat doslova trpí při ohňostrojích. Je dobré kapat nějakou dobu dopředu, aspoň 7 – 10 dní. Potom doporučuji kapat určitě třeba v situaci, kdy si bereme pejska z útulku. Nikdy totiž nevíme, co má za sebou. Navíc přesun do nového domova je pro něj velice stresujícím momentem. V takové situaci se skvěle hodí esence na odpoutání se od minulosti, přizpůsobení se změnám a na dostatek sebevědomí. Další velice citlivý a smutný moment je ten, když naši zvířecí přátelé opouští tenhle svět. Z mých zkušeností můžu říct, že člověk tyto situace zvládá mnohem obtížněji než jeho zvířecí kamarád. Svůj stres a duševní bolest pak samozřejmě opět přenáší na své zvíře, což ničemu nepomůže, ba naopak. Takže pokud máte strach nebo doslova paniku, jak zvládnete vy nebo váš pejsek, kočička nebo jakékoliv jiné zvíře jeho odchod na onen svět, tak Bachovky mohu vřele doporučit.

Dají se Bachovky kombinovat s klasickou veterinární léčbou?
No jistě. Tím, že jsou čistě přírodní, mohou úspěšně doplnit jakoukoliv veterinární léčbu. Jejich harmonizační schopností pomáhají navíc nastartovat samoléčebný proces těla.  Díky tomu pak i klasická léčba probíhá mnohem úspěšněji.

No myslím, že bychom si na tohle téma mohly povídat hodiny a hodiny, ale asi už je na čase to utnout. Je něco, co byste čtenářům chtěla na závěr vzkázat?  
Zvířata jsou naši duchovní učitelé a my jsme díky nim, ať už vědomě či nevědomě, měněni k lepšímu. A co za to chtějí zpět? Lásku, pozornost a trochu toho jídla. Na úplný závěr mám jednu soukromou prosbu. Až přijde čas, kdy vaší zvířecí miláčci budou odcházet z tohoto světa, buďte prosím u nich a nenechávejte je nikde o samotě. Je to ta poslední věc v jejich živote, co pro ně můžete udělat. A oni si to zaslouží. Jinak více informací ohledně Bachovek pro zvířata najdete na www.chlupatedoteky.cz.

Autoři

Štítky Bachovy květové esence, zvířata, léčba, pes, Petra Nová, esence, Rivera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata jsou často nemocná kvůli tomu, že přebírají problémy svých pánů, říká Petra Nová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.