Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

České Budějovice budou příští rok hospodařit se schodkem 165 milionů korun

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit s výdaji téměř 2,23 miliardy korun a s příjmy 2,06 miliardy korun. Schodek 165 milionů korun pokryje z větší části úvěr a město použije i rezervy z hospodaření z minulých let. Podobu rozpočtu schválili na svém zasedání zastupitelé.

České Budějovice plánují pro příští rok uvolnit na kapitálové investice více než 532 milionů korun. Na běžné výdaje město počítá pro příští rok s částkou 1,7 miliardy korun. Je to přibližně stejná suma, kterou České Budějovice plánovaly pro letošní rok. V příjmech tvoří největší položku výběr daní, z nichž město ročně získává kolem 1,4 miliardy korun.

Jednou z největších kapitálových investicí bude zahájení projektu stavby multifunkčního centra. Město pro příští rok počítá vynaložit na stavbu objektu, který bude sloužit sportovním a kulturním akcím, přibližně 170 milionů korun.

Projekt multifunkčního centra v současné podobě kritizují někteří opoziční zastupitelé. Podle Iva Moravce původně město plánovalo na rok 2018 investici za 135 milionů korun. „My stále nevíme, jak to má vedení vymyšlené," uvedl Moravec.

Bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma  zase tvrdí, že současné vedení nemá dostatečně kvalitně připravené projekty. „A na účtu města tak zůstává nevyužitá miliarda korun," řekl.

Podle náměstka primátora Petra Holického však tento stav ovlivnilo několik faktorů. „Jednak se nám začíná teprve rozbíhat financování akcí dotačních. A stojí za tím i současná situace na stavebním trhu, kdy se nám opakovaně stalo, že od akce odstoupil vybraný zhotovitel," vysvětlil Holický.

Kapitálové investice pro příští rok výrazně převýší plány z minulých let. Na letošek České Budějovice plánovali na tyto výdaje 389 milionů korun a pro rok 2016 to bylo 320 milionů korun. Kromě zahájení stavby multifunkčního centra zamíří peníze například na modernizaci systému řízení městských křižovatek nebo na zřízení technických a přírodovědných učeben v základních školách.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky rozpočet, město, miliarda, koruna, České Budějovice, investice, projekt, Ivo Moravec, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou příští rok hospodařit se schodkem 165 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.