Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Závěrečná fáze modernizace budějckého letiště byla zahájena

Cena zhruba 495 milionů korun. Doba stavby 550 dní s dokončením do května 2019. Zhotovitel firma Hochtief. Tak zní scénář druhé etapy modernizace Letiště České Budějovice v Plané, která slavnostně začala v úterý 12. prosince. Odhalením základního kamene ji odstartovali hejtmanka Ivana Stráská, ředitel letiště Ladislav Ondřich a předseda představenstva Hochtief Tomáš Koranda.

Provoz v plném veřejném mezinárodním rozsahu by tu mohl být zahájen až po udělení příslušného certifikátu, tedy někdy během roku 2020.

Jedná se o další krok k tomu, aby se naše letiště stalo plnohodnotným veřejným mezinárodním leteckým přístavem pro charterovou, turistickou, obchodní i nákladní mezinárodní a vnitrostátní dopravu a mohla tu přistávat taková letadla jako Boeing 737 či Airbus A320. Jsem přesvědčena o tom, že tato konečná fáze jeho modernizace, po které volají lidé i firmy, přinese ve finále prosperitu celému jihočeskému regionu,“ uvedla hejtmanka Stráská s tím, že kraj stále hledá strategického partnera, který by letiště provozoval.


Slavnostní zahájení stavby

Počítá se s terminálem pro odbavení cestujících i vybavením letiště radionavigací

Podle prvního náměstka hejtmanky Josefa Knota modernizace obnáší výstavbu terminálu pro odbavení cestujících či vybavení letiště radionavigací. „Počítá se i s rozšířením odbavovací plochy, stavbou parkoviště pro cestující nebo vybudováním zázemí pro zabezpečení leteckého provozu,“ pokračoval Knot.

Předseda představenstva Koranda sdělil, že jejich firma má s podobnými projekty dlouholeté zkušenosti. „Dokončili a předali jsme do provozu novou řídící věž na letišti Leoše Janáčka v Ostravě, účastnili jsme se několika etap rozšíření letiště Václava Havla v Praze, budovali jsme integrované řízení letového provozu v Praze Jenči. Vzhledem k tomu jsem přesvědčený, že i tento projet bez problémů zvládneme,“ míní Koranda.

Jedná se o vyvrcholení snah, které sahají 12 let nazpět, kdy Planou opustila armáda

Ředitel Ondřich připomněl, že se jedná o vyvrcholení snah, které sahají 12 let nazpět, kdy Planou opustila armáda. A padlo rozhodnutí, že se z původně vojenského stane letiště civilní. „Po dokončení uvedené modernizace přijde na řadu proces certifikace pro veřejný mezinárodní provoz. Licenci uděluje Úřad pro civilní letectví, který má na tento proces ze zákona až rok,“ vysvětlil Ondřich. „Z toho vyplývá, že by zde provoz v tomto plném rozsahu mohl být zahájen někdy během roku 2020,“ dodal ředitel.

Nyní zde mohou přijímat a odbavovat středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů

Vlastníkem areálu letiště je Jihočeský kraj. Provoz zajišťuje společnost Jihočeské letiště České Budějovice, v níž je kraj rovnocenně zastoupen s městem České Budějovice. Nyní je držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz. Ta mu umožňuje přijímat a odbavovat středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů. Kvůli chybějícímu vybavení tu zatím nelze přijímat lety za zhoršeného počasí a letadla tu mohou přistávat pouze ve dne a za dobré viditelnosti.

Druhá etapa modernizace Letiště České Budějovice navázala na první etapu z roku 2010. Provedena byla tehdy například rekonstrukce řídicí věže i administrativní budovy a oplocení od sebe oddělilo veřejnou a neveřejnou zónu. Kraj do ní investoval 110 milionů korun. 

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky Letiště České Budějovice, Planá, výstavba, letiště, České Budějovice, Ivana Stráská, Hochtief, Josef Knot, Praha, Leoš Janáček, Jihočeský kraj, Letiště Václava Havla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěrečná fáze modernizace budějckého letiště byla zahájena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.