Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Majitelé domů z centra Českých Budějovic podají správní žalobu na město

Sdružení majitelů domů v Českých Budějovicích podá do čtrnácti dnů správní žalobu na město kvůli tomu, že radnice se zavedením nových parkovacích zón povolila průjezd autobusu městské hromadné dopravy pěší zónou v Krajinské ulici.

K žalobě se připojilo 15 podnikatelů a firem působících v centru. Sdružení osloví i předsedu ANO Andreje Babiše, protože jeho hnutí má většinu v městské radě. Řekl to spoluzakladatel sdružení Karel Pražák. 

Primátor Jiří Svoboda uvedl, že město má pro provoz autobusu všechna potřebná povolení, a že linka je ve zkušebním režimu. Město zavádí od listopadu systém parkovacích zón v centru a okolí, jde o tři zóny se třemi tarify. Z náměstí jezdí na vznikající záchytné parkoviště minibus, projíždí i kolem známé restaurace Masné krámy.

„Zavedení dopravy do historického centra je v rozporu se zákonem. Rozhodli jsme se podat správní žalobu, bude podána nejpozději do čtrnácti dnů," řekl spoluzakladatel Sdružení majitelů domů v Českých Budějovicích Karel Pražák. Žalobu podá ke krajskému správnímu soudu.

Pražák, bývalý poslanec, kritizuje, že město v Krajinské ulici povolilo dočasný provoz. „Problém s dočasností máme jako národ. Je to víceméně obejití zákona. Nesouhlasíme s autobusy do městské památkové rezervace, je to v rozporu se zájmy památkové péče, ohrožují stabilitu nemovitostí a bezpečnost chodců v pěší zóně," uvedl Pražák s doplnil, že podle památkářů z Jihočeského kraje je zavedení linky městské hromadné dopravy do centra zcela nežádoucí.

Podle primátora má město ale veškerá potřebná povolení, aby autobus mohl historickým centrem jezdit. „Máme vše s kulatými razítky v pořádku, což nevylučuje to, že se může někdo domnívat, že doprava mu tam poškozuje nějaký majetek. To teoreticky možné je, ale to pak musí rozhodnout soud," zdůraznil Svoboda.

Nové parkovací zóny podle primátora vznikly proto, aby měli obyvatelé více parkovacího prostoru, protože nyní ho v obytných čtvrtích často obsazují přespolní. „Je to v tuhle chvíli jediná možná cesta a že je to cesta správná, dokazuje praxe z mnoha a mnoha měst České republiky, ale i zahraničí," podotkl primátor.

Sdružení navrhuje, aby na Mariánském náměstí vznikl parkovací dům, chce také rozšířit počet pěších zón o Kanovnickou ulici a část Hroznové ulice. Cestu městem si přes historické centrum podle sdružení krátí denně dvě tisícovky aut. „Městská hromadná doprava v centru opravdu domy ohrožuje, těžké automobily zde byly zakázány už za totality. Autobus má necelých deset tun, se šedesáti lidmi dosáhne i patnácti tun. Jezdí každých pět minut, i památkáři řekli, že nesmí do centra těžká doprava. To si památkovou rezervaci úplně zničíme, (autobusy) zbytečně ohrožují chodce," řekla členka sdružení Vlasta Volfová.

Sdružení majitelů domů v Českých Budějovicích vzniklo v roce 1998, má čtyřicet členů. Do Krajinské ulice investovali podnikatelé podle Karla Pražáka od roku 1989 asi 400 milionů korun.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Krajinská ulice, autobus, žaloba, město, sdružení, dům, České Budějovice, pěší zóna, Karel Pražák, Jiří Svoboda, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé domů z centra Českých Budějovic podají správní žalobu na město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.