Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolní hasiči získali novou techniku. Ta zvýší bezpečnost a zlepší výcvik

Techniku za 1,6 miliónu korun získali díky společnosti ČEZ dobrovolní hasiči ze všech sedmi jihočeských okresů. Nové motorové stříkačky budou sloužit především k výcviku mladých hasičů. V mimořádných případech ji hasiči využili i k likvidaci požárů nebo následků povodní.

Sedm speciálních stříkaček Kohatsu včetně příslušenství si z Temelína odvezli zástupci jihočeských dobrovolných hasičů. Využití najdou při mimořádných událostech, ale i při výcviku. „Na dětských postupových soutěžích na nich budou cvičit všechny kolektivy mladých hasičů, které se probojují do okresního a krajského kola soutěže Plamen. Je to velice milý dárek pro více než pět tisíc mladých jihočeských hasičů, který navíc přišel v době, kdy si soutěž připomíná 45. výročí,“ uvedl Jiří Žižka, starosta Jihočeské části Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Jednu ze sedmi stříkaček, které dokáží dát za minutu až 1 850 litrů vody, si odvezli dobrovolní hasiči z Jindřichohradecka. „Je velmi důležité, když děti vidí, že se do hasičů takto investuje a pořizuje se nová technika. Je to pro ně dobrá motivace přijít k hasičům, něco se zde naučit a pak lidem pomáhat,“ poukázal na další přínos nové techniky Milan Garhofer, z jindřichohradeckého hasičského okresu.

ČEZ se posílení bezpečnosti v krajích, kde provozuje své jaderné elektrárny, věnuje dlouhodobě. Například letos do této oblasti putovaly od energetiků tři milióny korun,“ doplnil tiskový mluvčí Marek Sviták. 

Vedle profesionálů z IZS získávají prostředky také dobrovolní hasiči. „Hasiči jsou složkou, která je schopna rychle a účinně pomáhat při krizových situacích. Přesvědčili jsme se o tom znovu například při záplavách v roce 2013. Pro úspěšný zásah je důležitá kvalitní výbava a umění s ní dobře zacházet. A co se člověk v mládí naučí, později jako když najdou. Proto jsou mládežnické soutěže velmi prospěšné,“ konstatoval Roman Havlín, ředitel bezpečnosti jaderných elektráren.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky ČEZ, dobrovolní hasiči, nová technika, technika, soutěž, Jiří Žižka, SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Praha - Hloubětín - v likvidaci, Temelín, Morava, Slezsko, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči získali novou techniku. Ta zvýší bezpečnost a zlepší výcvik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.