Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muži jsou v politice ráznější, možná přímější, tvrdí jihočeská hejtmanka Ivana Stráská

Sedm měsíců a sedm dnů stojí v čele Jihočeského kraje Ivana Stráská. Ta usedla do hejtmanského křesla letos 27. dubna po rozpadu koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Poté vznikla nová a jak tato současná krajská koalice složená z ČSSD, Pro jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočechů 2012 funguje, hodnotí hejtmanka Ivana Stráská.

Říká se, běda mužům, kterým žena vládne. Vy v nové koalici, konkrétně v radě kraje, zasedáte hned s deseti muži bez zastoupení ženského elementu…
Toto rčení mi samozřejmě vytanulo na mysl v okamžiku, kdy jsme se na jednání první nové rady sešli. Záleží ale na tom, jak která žena a jak kterým mužům. Jsme sice genderově nevyrovnaní, ale myslím, že fungujeme zcela bez problémů.

Můžete to ještě více rozvést?
Řeknu to asi takto. Muži jsou v politice zkrátka ráznější, možná přímější. Všeobecně na rozdíl od žen příliš neintrikují a raději, byť zvýšeným hlasem, řeší problémy na rovinu. A jsem o tom přesvědčená i přesto, že jako žena tady střílím do vlastních řad a mé politické kolegyně na to mohou mít jiný názor. Na druhou stranu ženy mají větší sociální cítění a jdou za svým cílem vytrvaleji, než muži.

Vedení ČSSD dlouhodobě prosazuje takzvanou genderovou vyváženost. To ale, jak jste již zmínila, při pohledu na nynější složení krajské rady v poměru jedna žena ku deseti mužům moc neodpovídá. Jaký je váš názor na tuto politiku?
Nikdy jsem nebyla zastánkyní nějakých povinných kvót. To se mi z duše příčí. A myslím to z pohledu domácí i zahraniční politiky. Nehrajme si prosím na to, kdo nosí sukni, nebo kalhoty, ale kdo něco umí a dokáže nabídnout voličům kvalitně odvedenou práci. Hrát si na genderovou vyváženost na profesionální půdě je navíc dost pokrytecké, když na ženy stále ještě čeká ta pomyslná druhá směna po návratu ze zaměstnání. Vytvořme rovné podmínky pro ženy hlavně doma, pak budou mít možná o práci ve veřejných funkcích daleko větší zájem.

Na rozdíl od předchozí tříčlenné koalice tvoří tu současnou jeden politický subjekt navíc. Jak vám to při správě kraje klape a není problém v takto širokém politickém spektru najít společnou řeč?
Musím říct, že to není dotaz jen na mě, ale i na mé koaliční kolegy. Nicméně jsem přesvědčena, že na tom hlavním se bezezbytku shodneme. Ať už jde o dostupnou kvalitní nemocniční péči, fungující sociální služby, opravy silnic, zavádění takzvaných smart - tedy chytrých technologií, kvalitní školství, bohaté kulturní vyžití či podporu cestovního ruchu. A abych byla spravedlivá, musím za prosazování těchto hlavních směrů rozvoje kraje poděkovat i těm zastupitelům z opozice, kterým leží na srdci především rozvoj jižních Čech.

Prožíváme momentálně advent a blíží se Vánoce. Co byste vzkázala či popřála všem Jihočechům?
To tradiční a pro mě dosud neotřepané klišé. Krásné bílé české Vánoce. Zkrátka pohodu, klid v rodinném kruhu a blízkosti přátel a hlavně zdraví. A protože chápu, že mě může kdokoliv chytit za slovo s tím, že na Titaniku byli také všichni zdraví, tak navrch ještě pořádnou kopu štěstí. A byla bych ráda, kdyby si pod stromečkem mohli od kraje rozbalit dárek v podobě naší každodenní poctivé práce bez zbytečného politikaření.

Tisková zpráva | Foto jihocesky-kraj.cz

Štítky Ivana Stráská, hejtmanka, koalice, spolupráce, ČSSD, politika, Jihočeský kraj, ANO 2011, KDU-ČSL, Jihočeši 2012, Vánoce, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Souhlasím. Předchůdce byl tak férový (lhaní po pokusu shození Sobotky, či vývod prachů ze špitálů) a přímý (likvidace veřejné dopravy v kraji formou privatizace), že musel skončit. Asi proto, že to je učiněný altruista:-). Stráská zdědila opravdu vyčištěný stůl.

Pondělí, 4. prosince 2017, 13:04Odpovědět

Muži jsou v politice ráznější, možná přímější, tvrdí jihočeská hejtmanka Ivana Stráská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.