Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční strom v Budějcích už září. Jeho slavnostní rozsvícení sledovalo náměstí plné lidí

Vánoční strom na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích už září. Slavnostně ho před početným publikem rozsvítila malá obyvatelka jihočeského krajského města. Českobudějovický advent je v plném proudu, v centru města je živo, tržiště a pestrý program láká. Zajděte a nechte na sebe dýchnout atmosféru nejkrásnějších svátků v roce.

Budějcký symbol Vánoc se na náměstí Přemysla Otakara II. rozzářil v sobotu 2. prosince v podvečer, po krátké videoprojekci a poté, co malá obyvatelka jihočeského krajského města Agnes Müllerová, která na pódiu stála společně s prvním náměstkem primátora Petrem Podholou a biskupem Vlastimilem Kročilem, zazvonila zvonečkem, když předtím nahlas vyslovila své přání. „Přeju všem lidem, aby pod stromečkem našli všechny dárky, které si přáli," řekla Agnes a zazvonila zvonečkem.

V tom okamžiku se rozzářil městský symbol letošních Vánoc. Tím je jedle obrovská, zvaná Gigaska. Ta za sedmatřicet let vyrostla na Zavadilce, v zahradě manželů Buškových, do úctyhodných osmnácti metrů. Majitelé ji zasadili, když se jim narodil syn. Českobudějovický vánoční strom kromě tradiční výzdoby zkrášilují i nové 3D LED hvězdy.

ČTĚTE TAKÉ: Video: V Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. už stojí vánoční strom

„Letošní strom je nádherný. Moc se mi líbí. Určitě bude aspirovat na nejkrásnější strom v republice," řekla Alena Novotná, která si slavnostní rozsvěcení nenechala ujít. „Nikdy jsme v posledních letech nechyběli. I když už máme děti velké a vítr je zavál mimo Budějce, my s manželem jsme vždycky osobně na náměstí při rozsvěcování vánočního stromu," dodala žena.

Zářící vánoční strom nyní vévodí adventnímu městečku s tržnicí a dalšími atrakcemi, včetně dobrot, kterým dominují svařáček či punč. Od nedělního dopoledne sem proudí spousta lidí. A pokračuje i kulturní program Českobudějovického adventu. Už dopoledne si hlavně děti užily kouzelnické představení a po poledni si slušný počet malých a velkých nenechal ujít Divadlo potulného čajovníka. Od 15:00 hodin se mohou znovu hlavně ti nejmenší těšit na kouzelnické představení. Od 17:00 hodin bude pódium v adventním městečku patřit folkórnímu vystoupení Dudlajdy a od 18:30 hodin představí svůj speciální vánoční repertoár Zuzana Miková.

Adventní tržiště s unikátním kluzištěm se bude těšit na návštěvníky i v pondělí 4. prosince. Pondělní program se ponese v duchu vánoční hudby a nabídne od 17:00 hodin taneční workshop s NG Dance Crew.

V úterý 5. prosince se otevře nebe a i nějaká ta peklíčka, a tak i Českobudějovický advent bude patřit Mikulášům, čertům a andělům. A na programu bude oblíbený Přílet anděla, který do centra města každoročně přiláká tisíce lidí. Úterní program začne už v 17:00 hodin, anděl se z věže spustí zhruba 17:45 hodin.

Podrobný program, zajímavosti, novinky, doprovodné akce, to vše je na webu Českobudějovický advent a nebo na Facebooku Budějovický advent.

Štítky strom, jedle, Vánoce, náměstí, rozsvícení, vánoční stromek, České Budějovice, advent, Náměstí Přemysla Otakara II., Přemysl Otakar II., Petr Podhola, Alena Novotná-Gutfreundová, Facebook, centrum města, krajské město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom v Budějcích už září. Jeho slavnostní rozsvícení sledovalo náměstí plné lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.