Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fiktivní blackout prověřil spolupráci při ochraně Temelína

Vzdušnou čarou je od Temelína vzdálena přibližně 50 kilometrů. Přesto je pro něj vodní elektrárna Orlík velmi důležitá. Slouží jako jedna z řady záloh pro jihočeskou elektrárnu v případě blackoutu přenosové soustavy. Propojení Temelína a Orlíku si dnes štábně prověřila padesátka odborníků z ČEZ, ČEPS a E-On.

Na Orlík by přišla řada až poté, co by selhalo předchozích jedenáct vlastních možností dodávek elektřiny. V prvním kroku by bloky snížily výkon přibližně na pět procent a dodávaly by elektřinu pro své bezpečnostní systémy. Pokud by se tento manévr nepovedl, je v záloze hned desítka dieselgenerátorů. Ke zvládnutí situace stačí dva.

Elektrické napájení je důležité pro chlazení reaktoru a tedy i pro bezpečnost elektrárny. Proto mají v Temelíně hned třináct nezávislých způsobů. „Většinu z nich by si jaderná elektrárna zajišťovala sama. Naopak dodávka elektřiny z vodních elektráren by vyžadovala zapojení dalších energetických společností," upřesnil mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. 


Pracoviště na simulátoru měli i zástupci vodních elektáren Orlí a Kamýk.

Vedle Orlíku „hlídají“ Temelín i Hněvkovice a Lipno. Start Orlíku je o něco složitější. Nejdříve je potřeba nastartovat menší Kamýk, i tak se to ale pohybuje řádově v minutách. Společnosti ČEZ, ČEPS a E.ON pak vyčleňují trasu speciálně pro Temelín. „Jde o několik desítek kilometrů vedení, které jde v podstatě přímo od generátoru Orlíka přes rozvodny Milín, Tábor a Kočín do Temelína,“ poznamenal mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

I když Česká republika byla na pokraji blackoutu před devíti lety, odborníci toto riziko nepodceňují. „Pokud by naše soustava pracovala na hranici svých možností, nebylo by to v důsledku zanedbání její údržby nebo rozvoje. Naším vážným problémem je silné zatížení tranzitními toky z Německa na jih do Rakouska. Proto jsme v rozvodně Hradec u Kadaně postavili transformátory s regulací fáze, které umožňují přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně,“ uvedla Barbora Peterová, tisková mluvčí společnosti ČEPS. 


Cvičení probíhalo na simulátoru, kde byla zřízena pracoviště i pro ČEPS a E.ON.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky elektrárna, Temelín, Orlík, Kamýk, blackout, Vodní nádrž Orlík, ČEPS, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, elektřina, E.ON, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiktivní blackout prověřil spolupráci při ochraně Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.