Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Teplo v Českých Budějovicích zdraží o tři koruny

Za teplo v příštím roce zaplatí českobudějovické domácnosti 517,90 korun za gigajoul, tedy meziročně o tři koruny víc. S touto daní to bude 595,60 korun. Průměrné domácnosti, která ročně spotřebuje zhruba 25 gigajoulů tepelné energie za vytápění a ohřev teplé vody, výdaje vzrostou za rok o 86,25 korun. To znamená přibližně o sedm korun měsíčně.

„Reagovali jsme především na zvýšení vynucených nákladů na emisní povolenky o téměř čtyřicet procent. Tyto vlivy ale do spotřebitelských cen přenášíme jen částečně. Eliminujeme je řadou dlouhodobých opatření, která zvyšují efektivitu naší výroby a provozu distribuční sítě. Nejvýznamnějším faktorem je nahrazování parovodů horkovody, které snižují tepelné ztráty při distribuci a tedy i spotřebu paliva,“ říká místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Tomáš Kollarczyk.

Ten za nejvýznamnější faktor podporující efektivitu označil to, že místo parovodů firma přechází na horkovody, jež snižují tepelné ztráty při distribuci a spotřebu paliva. Horkovodů má teplárna 25 kilometrů, parovodů 97 kilometrů.

„Teplárna ceny tepelné energie proti letošnímu roku zvýší v průměru o 0,75 procenta, což v porovnání s ostatními druhy energií znamená pouze mírný růst, který je pod úrovní inflace," uvedl mediální zástupce českobudějovické teplárny Zdeněk Zuntych.

Významně podražily emisní povolenky

Hlavním důvodem je již zmíněný nákup emisních povolenek za vypouštění oxidu uhličitého CO2, které musí teplárna odevzdávat v souladu s evropskou legislativou. Jejich cena meziročně velmi významně vzrostla.  Bezplatný příděl povolenek se přitom každoročně snižuje, a chybějící povolenky se musí dokupovat.

Na tento vývoj reaguje nedávno schválená strategie rozvoje teplárny do roku 2045. Ta si mimo jiné klade za cíl omezit vliv těchto nepředvídatelných externích vlivů, daných evropskou či národní legislativou, na ceny tepla. Proto předpokládá snížení spotřeby uhlí o třetinu a jeho nahrazení tepelnou energií dodávanou prostřednictvím dálkového horkovodu, který do začátku topné sezony 2020/2021 přivede společnost ČEZ ze své elektrárny v Temelíně do Českých Budějovic. Tím klesne i produkce emisí, popílku a dalších vedlejších energetických produktů, sníží se platby za jejich skládkování i za nákup emisních povolenek.

Zvýší se tak stabilita ceny tepla dodávaného z centrálního zdroje vytápění při zachování komfortu všech zákazníků. Navíc dojde k dalšímu zlepšení životního prostředí ve městě.

Teplárna České Budějovice, která zaměstnává 240 lidí, dodává teplo a teplou vodu do více než 28 tisícovek bytů ve městě, letos zvýšila ceny tepla asi o procento. Loni prodala 1 573 terajoulů tepelné energie, v roce 2015 to bylo 1 468 terajoulů.

Tisková zpráva | Foto Alžběta Lafatová

Štítky teplárna, teplo, cena, náklady, domácnost, České Budějovice, emisní povolenka, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo v Českých Budějovicích zdraží o tři koruny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.