Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

GLOSA: Taxikářské zkoušky z místopisu spotřebitele v taxíku nespasí

Taxikáři v Českých Budějovicích budou pro získání licence skládat zkoušky, jejichž součástí bude i testování místopisu. Prý tak státní administrativa nejlépe ochrání spotřebitele. Nesouhlasím. Copak platí, že kdo se dobře vyzná ve městě, ten nepodvádí? Žijeme v 21. století, spotřebitele nejlépe ochrání digitální technologie.

My všichni z Budějc jsme ta vyprávění alespoň jednou slyšeli: od Gomelu ke kašně za pětikilo, z nádraží na Máj za sedm stovek nebo z Živitelky do Metráče za litr. Příběhů, na základě kterých se musí provozovatelé individuální osobní přepravy popasovat s negativní pověstí, je sice výrazně méně než bezproblémových zážitků, ale jsou – zcela logicky – víc vidět. 

Zneužívání spotřebitele v podobě klienta taxíku, kterému je zaúčtována nesprávná (vyšší) částka nebo je cestou do zvolené destinace proti své vůli „vyvážen“ zbytečně dlouho cestou, se děje na základě takzvané informační asymetrie. Jedna strana transakce (taxikář) má více informací než druhá strana (spotřebitel) a těchto informací může zneužít ve svůj prospěch. Typickými ohroženými druhy mezi spotřebiteli jsou především cizinci, kteří se ve městě vůbec nevyznají, případně osoby „s dočasně sníženou hladinou vnímavosti“, zejména když se v nočních hodinách vracejí z nějaké společenské akce. 

Tyhle osoby rozhodně neochráníte tím, že taxikáře naučíte lépe znát své město. Kdybych chtěl být ironický, zmínil bych, že tím situaci můžete paradoxně zhoršit! Spotřebitele neochrání ani víc úředníků na magistrátu placených z našich daní. Spotřebitele spolehlivě ochrání jiná věc – digitální technologie. 

Mobilní a počítačové aplikace, které nabízí třeba hojně diskutovaný Uber a další společnosti, umožní spotřebiteli před cestou zjistit ideální trasu i odhad ceny a celou transakci zkontrolovat zpětně – třeba když se druhý den ráno (nebo odpoledne) probudíte z předchozí prohýřené noci. Vezl vás taxikář příliš dlouho? Zkasíroval vás o nepřiměřenou částku? Díky digitální technologii uchovávající tyto záznamy máte navždy možnost se k jízdě vrátit a ověřit, zda jste nebyli podvedeni.

Žádný místopis. Tohle je budoucnost a skutečná ochrana spotřebitele. Zkoušky z místopisu skládají taxikáři v různých městech desítky let  a desítky let tato regulace selhává. Dnes už není potřeba. Bohužel se i v Budějcích ukázalo, že bude ještě chvíli trvat, než se v moderní době naučí žít i politici. Škoda.

Autoři | Foto pixabay.cz

Štítky glosa, taxík, Budějce, spotřebitel, České Budějovice, digitální technologie, Uber

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Taxikářské zkoušky z místopisu spotřebitele v taxíku nespasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.