Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vlekaři na Šumavě díky ochlazení znovu spustili sněhová děla

Provozovatelům lyžařských středisek na Šumavě umožnil příchod chladnějšího počasí spustit sněhová děla. V noci na pondělí 27. listopadu teploty klesly i šest stupňů Celsia pod nulu a napadlo trochu sněhu. O termínu zahájení lyžařské sezony rozhodne další průběh počasí.

Výhled počasí je zatím optimistický, ale jestli budeme lyžovat už příští týden, to je ještě otevřené,“ řekl Petr Vondraš z lyžařského areálu Zadov. Díky sněhovým přeháňkám od soboty leželo na Churáňově okolo deseti centimetrů přírodního sněhu. Zasněžovací technika se rozjela v pondělí ráno. V provozu byla poprvé v polovině listopadu, sníh na hromadách podle Vondraše následné oteplení vydržel. „U nás na Zadově to teď je druhá vlna zasněžování,“ uvedl.

Ve skiareálu Hochficht začala děla chrlit sníh na sjezdovky v noci na pondělí. Vydrží-li současný ráz počasí i v dalších dnech, začne se na nich lyžovat 2. prosince. „Děláme maximum pro to, abychom příští sobotu mohli přivítat první lyžaře. Momentálně nám počasí přeje,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel skiareálu Gerald Paschinger. Doplnil, že v horních partiích střediska napadlo asi patnáct centimetrů přírodního sněhu. Rozhodnutí o zahájení sezony tam padne v polovině týdne.

Co nejdřív by chtěl nabídnou lyžování také Skiareál Lipno, který se zasněžováním teprve začne. Díky technickému vybavení by bylo možné páteřní síť lipenských sjezdovek pokrýt dostatečnou vrstvou umělého sněhu za tři dny. „Ale mrazy by musely být souvislé, abychom mohli čtyřiadvacet hodin sněžit,“ podotkl mluvčí areálu Vojen Smíšek.

Foto pixabay.cz | Zdroj ČTK

Štítky lyžařská sezona, lyže, sníh, Šumava, Zadov, Churáňov, Hochficht, sněžné dělo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Šumavě díky ochlazení znovu spustili sněhová děla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.