Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Písecku byla potvrzena smrtelná Aujeszkyho choroba u uhynulého loveckého psa

Na Písecku se potvrdila vzácná Aujeszkyho choroba u uhynulého loveckého psa. Pes se s největší pravděpodobností nakazil od divočáka, s nimž přišel do kontaktu během lovu. Je to už druhý letošní případ v České republice. Pro člověka není nemoc nebezpečná, pro psy a jiná domácí zvířata je však smrtelná.

V tuzemských chovech domácích prasat se nebezpečná nákaza nevyskytuje. U  divokých prasat je však onemocnění poměrně rozšířené. „Státní veterinární správa proto znovu upozorňuje lovce, aby se snažili zabránit svým psům v přímém kontaktu s divočáky.Chovatelé hospodářských zvířat by pak měli dodržovat preventivní opatření proti zavlečení nákazy. Pro člověka není nemoc nebezpečná, pro psy a další domácí zvířata je však smrtelná," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Poslední případ této nákazy u hospodářských zvířat v České republice se vyskytl v malochovu prasat na Benešovsku v březnu 2004. Prasata se tehdy nakazila z uloveného divočáka. K poslednímu potvrzenému případu úhynu psa na Aujeszkyho chorobu došlo letos v lednu na Klatovsku. Loni byly potvrzeny dva případy.

Aktuální případ lze chápat jako potvrzení, že určité riziko nákazy domácích zvířat či jejího zavlečení do chovů hospodářských zvířat tady stále je. „Apelujeme proto na chovatele hospodářských zvířat, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti, především zamezili vniknutí divokých prasat do chovů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„Majitelé psů by pak z preventivních důvodů neměli nechat pobíhat své psy v honitbách s možným výskytem divokých prasat. Při pohybu v lese či lovu je pak důležité zabránit kontaktu psů s divokými prasaty. Psi by se pak neměli dostat do styku s krví a vývrhy ani syrovým či nedostatečně upraveným masem divočáků,“ doplnil Semerád.

V současné době probíhá v České republice monitoring výskytu nákazy. Jeho výsledky by měly být známy v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. 

Aujeszkyho choroba

Je nazývaná někdy také Pseudorabies (pseudovzteklina). Je to infekční virové onemocnění, které poprvé popsal v roce 1902 profesor Aujeszky v Maďarsku u skotu. Choroba je rozšířena prakticky po celém světě. Rezervoárem nákazy jsou dospělá prasata, neboť jako jediná tuto nákazu přežívají. Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí. Nákaza je přenosná také na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky, stejně tak na volně žijící živočichy. Přenáší se nejčastěji přímým kontaktem, ale také slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Onemocnění není léčitelné a pro nakažené psy je proto smrtelné.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Aujeszkyho choroba, smrt, pes, nemoc, okres Písek, divoké prase, Česko, Státní veterinární správa České republiky, Maďarsko, okres Benešov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Písecku byla potvrzena smrtelná Aujeszkyho choroba u uhynulého loveckého psa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.