Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Poslední rozloučení s tenistkou Janou Novotnou bude v Brně

Poslední rozloučení s tenistkou Janou Novotnou se uskuteční v pondělí 27. listopadu v Brně. Obřad je v plánu od 12:30 hodin. Vítězka Wimbledonu a trojnásobná olympijská medailistka Novotná zemřela po těžké nemoci v neděli 19. listopadu ve věku 49 let.

Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, s kterou byly druhé i v Soulu 1988.

Je to moc smutné, protože byla mladým člověkem. Skončil mladý život,“ řekla Suková. „Nejvíce budu vzpomínat na ty naše tituly, které jsme spolu vyhrály - dvě stříbrné medaile z olympiády a grandslamové tituly.

Jana byla inspirací pro každého, kdo se s ní znal, na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude v historii WTA navždy zářit,“ řekl šéf ženského okruhu Steve Simon.

Kariéru jedna z posledních hráček vyznávajících útočný styl servis - volej s výtečným čopem ukončila v roce 1999. O šest let později byla uvedena do tenisové Síně slávy. Dlouho žila na Floridě, odkud se před sedmi lety vrátila do Brna.

Krátce trénovala Francouzku Marion Bartoliovou a od roku 2014 spolupracovala dva roky s českou hráčkou Barborou Krejčíkovou. Předloni ve Wimbledonu říkala, jak hluboce tenis milovala. „Tenis mi dává úplně všechno a i po těch letech mě naplňuje,“ vyznala se v Londýně.

Jana bude všem v tenisu moc chybět, řekla v slzách Mandlíková

Tenisový svět oplakává nenadálé úmrtí wimbledonské šampionky Jany Novotné. „Bude nám všem moc chybět, a teď myslím nejen její přátele, ale všechny, kteří se pohybují v českém a světovém tenisu. Nikdy na ni nezapomeneme,“ vystihla pocity všech Hana Mandlíková, bývalá elitní hráčka a poté úspěšná trenérka Novotné.

Je to strašně smutné a pochopitelně velká škoda. Odešel hlavně dobrý člověk, výborná tenistka a megastar. Zasáhlo mě to,“ řekl předseda tenisového svazu Ivo Kaderka.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Mandlíková po skončení kariéry vedla Novotnou a triumf na trávě ve Wimbledonu slavily v roce 1998. „Velmi těžko se mi hledají slova, je to strašně čerstvé. Jana byla fajn holka, jsem moc ráda, že jí to v tom Wimbledonu nakonec vyšlo a vyhrála. Je to moc smutné, když zemře takhle mladý člověk,“ vzkázala ze Spojených států Mandlíková.

Legendární Martina Navrátilová proti Novotné hrávala a smutná zpráva ji hodně zasáhla. „Nemám slov. Jsem nesmírně smutná. Jana byla opravdová přítelkyně a skvělá žena,“ napsala devítinásobná vítězka Wimbledonu Navrátilová.

Dvojnásobná šampionka z londýnské trávy Petra Kvitová rovněž zdůraznila, že je smutné, v jak ještě mladém věku Novotná zesnula. „Byla u obou mých wimbledonských triumfů, pokaždé jsme se objímaly, podruhé jsem si všimla, že měla slzy v očích. A teď je mám v očích já. Je mi moc líto, že už se v Londýně nepotkáme,“ řekla Kvitová.

Kaderka vzpomínal, jak se krátce po zvolení do funkce předsedy svazu dostal díky Novotné do Wimbledonu a mohl v roce 1998 sledoval její vítězství. „Umožnila mi to si užít, byť jsem byl benjamínek ve funkci. I po tom obrovském úspěchu mě pustila k sobě a mohl jsem si vychutnat, že jsem byl u toho,“ řekl Kaderka a dodal: „Byly to krásné zážitky a koho by napadlo, že odejde takhle brzo.

Na sociálních sítích vyjadřuje soustrast mnoho bývalých i současných hráčů i fanoušků. „Je nám to moc líto. Vždy, když mohla, fandila nám v hledišti. Bude nám chybět, měly jsme ji rády,“ stojí na facebooku českého fedcupového týmu.

Jana byla ikonou našeho i světového tenisu, velkou osobností a zároveň velmi skromným člověkem. Je mi moc líto, že na Janu a její tenis mohu už jen vzpomínat,“ uvedl Radek Štěpánek, který minulý týden ukončil kariéru.

Zármutek vyjádřili také členové věhlasného All England Clubu, na jehož trávě hrála Novotná ještě finále v letech 1993 a 1997. „Byla opravdovou šampionkou v pravém smyslu slova a její triumf z roku 1998 si budeme dlouho připomínat. Myšlenky všech ve Wimbledonu jsou s její rodinou a přáteli,“ uvedl klub v prohlášení.

Byla okouzlující členkou našeho týmu komentátorů ve Wimbledonu,“ stojí o Novotné na twitterovém účtu britské stanice BBC Sport‏, s kterou spolupracovala.

Úmrtí Novotné komentují i čeští politici. „Odpočívejte v pokoji, Jano. Vaše profesionalita, disciplína a cílevědomost pro mě byla vždy velkou inspirací. Děkuji,“ napsal například Miroslav Kalousek, předseda TOP 09.

Bývalá světová dvojka dvouhry a jednička čtyřhry podlehla rakovině. Její úmrtí hluboce zasáhlo celý tenisový svět.

Foto wtatennis.com | Zdroj ČTK

Štítky tenis, Jana Novotný, smrt, legenda, Jana Novotná, Wimbledon, Brno, tenista, olympijské hry, pohřeb, Hana Mandlíková, Ženská tenisová asociace, Ivo Kaderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední rozloučení s tenistkou Janou Novotnou bude v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.