Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Budějcký advent nabídne tradici i novinky. Láká na přílet anděla a unikátní kluziště kolem kašny

Adventní program v Českých Budějovicích nabídne 323 akcí. Mezi největší lákadla bude opět patřit tradiční přílet anděla a velkou adventní atrakcí bude i unikátní kluziště kolem Samsonovy kašny. Chybět nebude pestrý kulturní program ani rozsáhlé tržiště. Na své si o adventu v krajském městě přijdou malí i velcí, každý může Ochutnat kouzlo Vánoc v Českých Budějovicích.

 Adventní období během čtyřiačtyřiceti dnů nabídne v Českých Budějovicích o osmadvacet akcí více než loni. Bude to 137 koncertů, čtyři Rybovy mše, 47 divadelních představení, 29 výstav, dva živé betlémy, devět trhů, 30 tvůrčích dílen, devět gastronomických akcí a šest desítek ostatních aktivit. Na náměstí zazpívají například Petra Černocká, Petr Kolář či skupina Nezmaři. Ve městě během adventu vystoupí i Pavel Šporcl, Janek Ledecký, Pavel Calta, Magdalena Kožená a Melody Makers s Ondřejem Havelkou, Monika Absolonová či Wohnout.

Sílu českobudějovického adventu vidí vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Sedláková především v dodržování tradic. V tom, že se akce opakují. „Lidé se na tradičních místech rádi setkávají, užívají si pohodu," řekla. K tradicím, při nichž se lidé rádi vidí, patří například rozsvícení vánočního stromu, přílet anděla, zpívání koled, zvonkový průvod, koncert gospelů, živý betlém, Mikulášská jízda trolejbusem a třeba i jednodenní trh zvaný Vánoční ulička. „Město přispívá na kulturní program částkou 950 tisíc korun," připomněl náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř.

I když adventní oslavy v Českých Budějovicích oficiálně startují v pátek 1. prosince, tedy před prvním adventním víkendem, lidé se mohou na náměstí Přemysla Otakara II. vydat už o týden dříve. 

„Jelikož letos připadá čtvrtá adventní neděle na Štědrý den a advent je tak o dost kratší, domluvili se organizátoři společně s městem na otevření bran tržitě už od pátku 24. listopadu. Milovníci punče a vánoční atmosféry tak rozhodně nebudou ochuzeni," vysvětlila jednatelka Art4promotion Lenka Střítecká, která zároveň připomněla, že sloganem adventu je Ochutnejte kouzlo Vánoc v Českých Budějovicích.

Českobudějovický advent má nového pořadatele

Pořadatelem letošního adventu v Českých Budějovicích je poprvé místní agentura Art4promotion. Ta bude mít advent na svých bedrech pět let. Nové pojetí trhů klade důraz na vytvoření vánoční atmosféry, chceme, aby se na trzích návštěvníkům líbilo a rádi se tam vraceli. Přinášíme novou koncepci uspořádání, výzdobu, zkvalitnění programu, technicky i finančně náročné ledové kluziště kolem Samsonovy kašny a další nové prvky. Investice do zkvalitnění podoby Českobudějovického adventu budou na náměstí vidět již letos, ale pro finanční náročnost jsou rozloženy do pěti let. Trend investování a zkvalitňování bude možný pouze za podpory města a partnerů. Chceme postupně vytvořit trhy, na které budou místní hrdí a které přitáhnou návštěvníky ze všech různých koutů republiky i ze zahraničí.“ říká jednatel agentury Rudolf Střítecký.

Noví pořadatelé trhů se ale domluvili na spolupráci i s agenturou, která trhy zajišťovala v minulých letech a letos již o pořádání neprojevila zájem. „Nově nastavené podmínky výběrového řízení pro nás byly ekonomickou sebevraždou a o pořádání už jsme neprojevili zájem. Novému pořadateli jsme nabídli možnost pronájmu našich stánků i zkušenosti se zajištěním prodejců. A tak i v letošním roce budeme na trzích spolupracovat.“ uvedl Roman Lípa z agentury RK Invest. „Spolupráce s tím, kdo trhy už zajišťoval a má tudíž zkušenosti, je správným krokem. My můžeme tak ušetřené úsilí a energii směřovat do novinek," podotkl David Kovařík z Art4promotion. 

Srdcem tradičních adventních trhů bude unikátní ledová plocha

Absolutně nejvýraznější novinkou letošního adventu v jihočeské metropoli je otevřené kluziště kolem Samsonovy kašny. Téměř 600 metrů čtverečních velká ledová plocha ve tvaru osmiúhelníku bude tvořit srdce trhů. Projet se na bruslích na dotek samotného velkého Samsona bude určitě patřit k nejvyhledávanějším letošním zážitkům. A kdo si nevezme brusle, nemusí se bát, nový altán se zvoničkou umožní bruslařům, i těm bez bruslí, setkat se pod jednou střechou a společně sledovat program na pódiu.

„Kluziště, které mimo jiné nabídne i půjčovnu bruslí a zajímavý doprovodný program.Kluziště nabídne také vlastní doprovodný program. V něm nebudou chybět například exhibici hokejistů HC Motor České Budějovice nebo na krasobruslařská vystoupení. Slavnostní otevření ledového kluziště proběhne v sobotu 2. prosince od 16:30 hodin a veřejnosti bude k dispozici zdarma až do Tří králů, tedy do soboty 6. ledna 2018," uvedl jednatel agentury Rudolf Střítecký. Náklady na stavbu unikátního ráje bruslařů vyšplhají ke třem milionům korun. Další půlmilion korun bude stát elektrická energie potřebná k provozu. „Ale porotože hlavním partnerem adventního kluziště je společnost ČEZ, lidé si budou moct zabruslit zadarmo," vysvětlil Střítecký.

Zabruslit si zájemci budou moct v pracovní dny od 14:00 do 22:00 hodin, o víkendech a svátcích od 10:00 do 22:00 hodin. A letos nově i 24. prosince, kdy se můžou návštěvníci těšit na premiérové a bezesporu atraktivní Štědrovečerní bruslení s půlnoční. 

Adventní městečko vytvoří dřevěné stánky s rozmanitým sortimentem

Rozsáhlé tržiště nabídne několik desítek dřevěných stánků s pestrým vánočním sortimentem, dárky, oblečením, občerstvením, punče nejrůznějších vůní a chutí, medoviny, trdelníků a dalších oblíbených vánočních nápojů a pochutin. K vidění bude také osm stánků s ukázkami tradičních řemesel a vlastnoručně vyráběným sortimentem. V těchto stáncích se budou jednotliví řemeslníci během celého adventu střídat. Někteří řemeslnici se budou účastnit trhů pouze pár dní.

Jeden ze stánků na trhu nebude mít stálého majitele. Prostřídá se v něm několik škol zřizovaných Jihočeským krajem, které budou prezentovat svoji školní činnost. Některé ze škol budou své výrobky i nabízet k prodeji, jako například Střední uměleckoprůmyslová škola Bechyně. Ve spolupráci s odborem kultury a cestovního ruchu města České Budějovice byl rovněž také rozšířen prostor pro prezentaci neziskových či sociálně zaměřených organizací, které pomáhají znevýhodněným skupinám obyvatel města a blízkého okolí. „Zaměstnanci a zástupci těchto organizací a jihočeských dětských domovů na několik dnů, někteří i týdnů, využijí možnosti nabídnout své výrobky ve stáncích na adventních trzích. Nákupem těchto výrobků přispějete ke zlepšení rozpočtu příspěvkových organizací, které uvítají každou pomoc," upřesnila Střítecká.

Tržiště se otevře už v pátek 24. listopadu, o den později nabídne i kulturní program 

Kromě stánků rozmístěných kolem ledové plochy se mohou návštěvníci těšit také na ozdobené vstupní brány, kolotoč, Betlém nebo zbrusu novou prostornou Zvoničku. A samozřejmě nechybí vánoční strom. Ten letošní se opravdu povedl – je to jedle obrovská, která za pouhých 37 let narostla do osmnácti metrů. Také proto se pyšní jménem Gigaska. Jedle už sice na náměstí stojí, nyní se do vánočního obléká ale rozzáří se až o první adventním víkendu. Rozsvícení vánočního stromu je na programu v sobotu 2. prosince od 16:30 hodin. 

Na své si jistě přijdou i příznivci kvalitní české hudby a vánočních koled. Letošní ročník nabídne pestrý koktejl hudby, tanečních vystoupení, talentových soutěží, kulinářské školy nebo pohádek pro ty nejmenší. Program plně odstartuje v pátek 1. prosince od 15:00 hodin koncertem české legendární písničkářky Pavlíny Jíšové s dcerou, na folkový koncert naváže Ondřej Kovář s vánočním písničkářským recitálem a Dei Gratia se staročeskými koledy.

Živou hudbu si ale návštěvníci budou moct poslechnout každý den již od soboty 25. listopadu od 18:30 hodin. Zahrají například Jihočeští trubači, Dudlajda, muzikálové melodie v podání Zuzany Bendové a další. 

Adventní program je postaven do tematických bloků

Každé pondělí nabídne vánoční hudbu, úterý folkový program, středy jsou věnovány domácí českobudějovické hudební scéně, o čtvrtcích se návštěvníci mohou mimo jiné těšit na kuchařskou vánoční školu s Fine Food Academy, pátky budou patřit populárním českým hudebníkům. Víkendový program je určen rodinám s dětmi a začíná vždy od 9:00 hodin. Nabídne adventní koledování, pohádky pro děti, dudácká vystoupení a další.

Stejně jako v předchozím roce i letos nebude chybět oblíbená soutěž Hodina slávy Českobudějovického adventu, které se svými vystoupeními na hlavním pódiu zúčastní místní školy a umělecká uskupení. „Na webu Českobudějovického adventu bude k dispozici aplikace, kde každý zájemce bude moci dát hlas svému favoritovi. Vítězné uskupení se může těšit na finanční odměnu," uvedl Igor Mahal z agentury Art4promotion. 

Kompletní program, aktuality a další informace jsou na oficiálním webu Českobudějovického adventu a také na Facebooku. Program je k mání i v informačním centru v budově radnice.

Autoři | Foto Yvetta Chmelová; vizualizace Art4promotion

Štítky advent, trh, program, kluziště, České Budějovice, kašna, tradice, koncert, Vánoce, Petra Černocká, Petr Kolář, Pavel Šporcl, Janek Ledecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký advent nabídne tradici i novinky. Láká na přílet anděla a unikátní kluziště kolem kašny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.