Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Středoškolák zkoumal pískovnu Dráchov. Těžaři jeho návrhy přijali

Středoškolák Jakub Vácha zkoumal budoucí pískovnu v Dráchově na Táborsku, kde objevil i významnou populaci čolka. Jeho připomínky a rekultivační návrhy zohlednila těžařská firma Českomoravský štěrk při konečném návrhu těžby a odborníci je začlenili do procesu EIA, posuzování vlivu na životní prostředí. Za práci získal sedmnáctiletý gymnazista cenu Jihočeská ratolest.

Lokalitu velkou sto hektarů zkoumal dva roky, je v ní přes dvacet tůní, stok a dalších mokřadů. Zjistil, jací obojživelníci tam žijí, navrhl změny i to, jak by se měla dát plocha po těžbě do pořádku. Díky spolupráci s těžební firmou se jeho zjištění a postřehy dostaly do návrhu těžby.

V chráněném ložiskovém území Dráchov objevil sedm druhů obojživelníků včetně populace čolka velkého, o níž se nevědělo. „Nižší desítky kusů, což je stabilní populace schopná se i šířit. Nejdůležitější je, že nejbližší populace čolka velkého je známá z veselských pískoven. V rezervacích naproti se nikdy nenašel i přesto, že se tam provádí intenzivní průzkumy zaměřené na obojživelníky,“ řekl k objevu Vácha, žák gymnázia v Soběslavi, který spolupracuje s univerzitními i muzejními pracovišti.

V Dráchově se má těžit písek a štěrkopísek, podle Váchova odhadu do deseti let. Firmu Českomoravský štěrk sám oslovil, požádal ji o geologické profily a vrty, aby věděl, kde se bude těžit pod hladinou podzemní vody, kde mohou vzniknout jezera. Ve všem mu vyhověli, sami si práci vyžádali a zapracovali do projektu. Našel vzácnější rostliny, které se přestěhují jinam, aby přežily, v plánu jsou i přesuny obojživelníků. Ve své středoškolské odborné činnosti z oboru ekologie a ochrana životního prostředí zohlednil geologické, ekonomické a především ekologické faktory. V lokalitě jsou podle něj cenné remízky s tůněmi nebo meliorační stoky, okolo nichž jsou křoviny. „Pro těžaře jsou to malá území, pro přírodu důležitá. Ještě důležitější věc: měly by se vytvářet bohaté pobřežní zóny, mělké, postupně se svažující, kde se vytváří společenstva rostlin, na něž jsou navázána společenstva hmyzu, obojživelníci, ryby. Aby se břeh nechal pozvolný; je žádoucí, aby se na ploše nevysazovaly borovicové řádky, ale aby ji příroda mohla zarůst sama,“ řekl Vácha, rodák z Řípce u Veselí nad Lužnicí.

Mokřady procházel a dělat odchyty. Síťku měl na tyči určené pro malířský váleček, používal i rybářské vrše, dělal noční poslechy obojživelníků. Přírodu má rád od školky, chytal a určoval všechno, co viděl. Vztah ke krajině získal díky dědečkovi, který s ním a se sestrou chodil do lesa. Nejvíc se věnuje mineralogii. Chce studovat geologii na Masarykově univerzitě v Brně, kam ho díky úspěchům v soutěžích vezmou bez přijímacích zkoušek. Nyní ho čeká geologický výzkum pískovny v Plané nad Lužnicí.

Foto pixabay.cz | Zdroj ČTK

Štítky pískovny, výzkum, Jakub Vácha, Dráchov, těžba, Českomoravský štěrk, a.s., okres Tábor, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškolák zkoumal pískovnu Dráchov. Těžaři jeho návrhy přijali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.