Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adventní trhy na jihu Čech mají nabízet hlavně tradici

Velká jihočeská města se snaží, aby vánoční trhy nabízely veřejnosti tematicky spojený sortiment. Prioritu tak mají především řemeslníci a prodejci tradičních předmětů. Smyslem této regulace je snížit poměr stánkařů s gastronomickými produkty jako uzeniny nebo sýry, které nesymbolizují období adventu.

„Regulace sortimentu adventních trhů je zajištěna prostřednictvím smlouvy o realizaci adventních trhů, kde je určen poměr prodávaného sortimentu. Je zde myšleno i na řemeslnou a rukodělnou výrobu," uvedl náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř.

Podobná opatření připravují i jiná města. „Snahou je, aby na adventních trzích byla především řemesla a domácí výroba. Snažíme se prodejce i obměňovat. Dále je třeba rozložit sortiment tak, aby nebyl celý trh jen keramika, protože takových stánků je vždy nejvíce," řekla Radka Šimková z odboru kultury a cestovního ruchu táborské radnice.

Také v Jindřichově Hradci chtějí, aby advent připomínal tradice Vánoc. Trhy se tam neuskuteční pouze na náměstí, nabídne je i nádvoří zámku. Tato akce je plně v režii města. „Přijímáme jen prodejce se zbožím, které se k adventnímu období hodí. Nejčastěji se jedná o vlastní, originální produkty prodejců. Jde o ozdoby, šperky, vyřezávané, malované a keramické výrobky, bylinky, knihy, drobné pochutiny a výrobky chráněných dílen," upřesnila Karolína Průšová z kanceláře jindřichohradeckého starosty.

Rovněž Strakonice podle mluvčí radnice Markéty Bučokové chtějí nabízet návštěvníkům trhů z velké míry vánoční sortiment. V Písku kvůli tomu nastavili i podmínky pro stánkaře. „Trhy jsou řemeslné, proto musí každý prodejce splnit dvě základní podmínky, aby se mohl trhů účastnit: zboží nabízet v dřevěném stánku nebo stánku dobového vzezření a prodávat pouze zboží vlastní výroby," vysvětlila mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

Adventní trhy budou ve všech jihočeských městech hlavním bodem vánočního období. Radnice na tyto akce přispívají částkami v řádech statisíce korun.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky advent, trh, sortiment, nabídka, Vánoce, Česko, Jaromír Talíř, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trhy na jihu Čech mají nabízet hlavně tradici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.