Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Náměstí v Českých Budějovicích ozdobil velký nápis Demokracie

Velký nápis Demokracie napsali zástupci několika institucí na dlažbu českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. Měl připomenout události ze 17. listopadu 1989 i to, že svoboda nemusí být naprostá samozřejmost. Nápis včera, v pátek 17. listopadu, ozdobily zapálené svíčky. Ty k němu přiložili účastníci průvodu, který vedl od Jihočeského divadla.

Na náměstí Přemysla Otakara II. V Českých Budějovicích pak o svátečním pátku 17. listopadu k veřejnosti promluvilo devět řečníků. Mezi nimi byl například ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, někdejší vůdce studentských demonstrací z roku 1989 Martin Ehrlich, herečka Věra Hlaváčková nebo kněz Josef Prokeš.

„Máme obavy, že demokracie u nás je v ohrožení. Myslím tím s ohledem na události, které se v naší zemi v poslední době dějí, kdy tady vznikl mocenský tandem pánů Zeman - Babiš," uvedla jedna z organizátorek akce Michala Piskačová.

Páteční pochod ulicemi Českých Budějovicích a následný mítink na náměstí, jehož se účastnily asi tři stovky lidí, byl součástí projektu Festival svobody. Tato platforma zastřešuje akce pořádané různými iniciativami v několika městech s cílem připomenout události spojené se 17. listopadem 1989.

Záměrem festivalu je nejen oslavit výročí sametové revoluce vytvořením uceleného programu pro návštěvníky, ale též společně propagovat demokratické principy a hodnoty občanské společnosti. „Mám radost, že se sešlo dost lidí," uvedl jeden z účastníků akce Ladislav Faktor.

Festival svobody vydal memorandum, které zaznělo dnes v několika českých městech. Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. jej přečetla Barbora Jílková z organizace Jeden svět. Memorandum mimo jiné vyzývá k tomu, aby lidé čelili strachu a lžím, které šíří extremisté a populisté. „Ten text není z naší hlavy, ale přečetli jsme jej, protože s ním souzníme a připojujeme se k tomu," upřesnila Piskačová.

Rozsviťme demokracii v Českých Budějovicích

Sobota, 18. listopadu 2017, 12:15

Rozsviťme demokracii v Českých Budějovicích
Rozsviťme demokracii v Českých Budějovicích

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky 17. listopad, průvod, projev, svíčky, nápis, České Budějovice, Přemysl Otakar II., Sametová revoluce, Jihočeské divadlo, Věra Hlaváčková, Josef Prokeš, Andrej Babiš, Ladislav Faktor, Jeden svět

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Náměstí v Českých Budějovicích ozdobil velký nápis Demokracie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.