Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemní plyn bude na jihu Čech víc zapáchat

Plynaři energetické společnosti E.ON chystají takzvanou preventivní odorizaci plynu v jižních Čechách a na Vysočině. Odorizace, přidání ostře páchnoucích látek, díky nimž se pak lépe odhalí únik plynů, potrvá od 20. do 24. listopadu. Projeví se zvýšeným zápachem zemního plynu, který postupně odezní. Dodávky plynu zákazníkům nebudou omezeny.

Cílem je odhalit netěsnosti a případné úniky z potrubí. Pravidelnou nárazovou odorizaci dělá společnost E.ON Distribuce v souvislosti se začátkem zimní topné sezony. Zemní plyn v těchto dnech nasytí dvojnásobným množstvím látky s charakteristicky intenzivním zápachem, což podle mluvčího usnadní odhalit a identifikovat i malé a jinak těžko postřehnutelné úniky zemního plynu i pouhými lidskými smysly bez jakýchkoliv přístrojů.

„Celá akce má preventivní charakter a dodávky plynu našim zákazníkům při ní nebudou nijak omezeny," řekl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Odorizace se projeví zvýšeným charakteristickým zápachem zemního plynu, který postupně odezní. Jak řekl Vácha, kdo bude mít podezření byť i na nepatrný únik plynu kdekoli před hlavním uzávěrem plynu objektu, měl by to neprodleně ohlásit na dispečink na nonstop čísle 1239. Společnost všechna hlášení eviduje a na místo okamžitě vyjíždí její technici.

Dispečerovi je nutné nahlásit adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo úniku. „V případě zjištění úniku zemního plynu je třeba neprodleně zajistit větrání, nesmí se používat elektrické spotřebiče, zápalky, kouřit ani rozsvěcet a je třeba počkat na příjezd pohotovostní služby," uvedl Vácha.

Odorizace má především zvýšit bezpečnost. Zemní plyn je přírodní plyn lehčí než vzduch, který je bez zápachu. Pro jeho bezpečnou distribuci se proto uměle odorizuje přidáváním odorantu, většinou na bázi organických sloučenin síry, jež se vyznačuje typickým intenzivním zápachem.

„Dřívější pokusy se sycením zemního plynu příjemnějšími pachy se neosvědčily. Ukázalo se, že nejlepší varovný účinek má zápach, jenž je lidem nepříjemný až odporný. To usnadňuje zjistit i nepatrné úniky a nejdrobnější netěsnosti v plynovém potrubí, zejména na domovních a bytových rozvodech," vysvětlil Vácha.

Veškerý zemní plyn se celý rok odorizuje již před vstupem do plynovodních sítí. Nárazovou odorizaci plynu dělá E.ON Distribuce jednou ročně vždy před začátkem zimy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemní plyn, zápach, odorizace, únik, E.ON, Česko, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, EG.D

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemní plyn bude na jihu Čech víc zapáchat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.