Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Budějce si připomenou 17. listopad průvodem od Jihočeského divadla k radnici

Možnost, jak si připomenout 17. listopad, který neodmyslitelně patří do českých a slovenských dějin, nabízí i České Budějovice. V pátek v 17 hodin a 11 minut vyjde od Jihočeského divadla směrem na náměstí k českobudějovické radnici průvod.

V pátek si připomínáme jeden z nejvýznamnějších dní v českém kalendáři. 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým milníkům, jež od sebe dělí půl století. Těmi jsou uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a začátek sametové revoluce v roce 1989.

Den boje za svobodu a demokracii si připomeneme i v Českých Budějovicích. Účastníci průvodu, který půjde od Jihočeského divadla na náměstí Přemysla Otakara II., pod bustou T. G. Masaryka u budovy radnice společně zapálí svíce.

Několik osobností veřejného života promluví ke shromážděným lidem. Budou to například ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, kněz českobudějovické diecéze, bývalý spirituál Biskupského gymnázia Josef Prokeš, spoluorganizátor studentských demonstrací v Českých Budějovicích v roce 1989 Martin Ehrlich. Romana Marková a Salim Murad z iniciativy Democracy.Go, ale také členka souboru činohry Jihočeského divadla Věra Hlaváčková, bývalý člen KSČ, jeden z prvních redaktorů FreeMagOne, Evropan, humanista, který se angažuje se v akcích Kruhu přátel česko-německého porozumění, přítel Lidic, Bohumil Řeřicha a Václav Voska, zástupce Studentské unie Jihočeské univerzity a Radia K2.

Memorandum Festivalu svobody přečte Bára Jílková z organizace Jeden svět. Organizace Amnesty International a tým Democracy.Go připraví tématické happeningy. Nejen hymnu pro všechny přítomné zahraje kapela McBerds.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky 17. listopad, připomínka, průvod, projev, svíce, České Budějovice, Jihočeské divadlo, radnice, Sametová revoluce, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Josef Prokeš, Václav Voska, Věra Hlaváčková, J

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce si připomenou 17. listopad průvodem od Jihočeského divadla k radnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.