Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vodohospodáři čistí vodojemy, které zásobují České Budějovice pitnou vodou

Pracovníci provozovatele vodovodních a kanalizačních sítí začali v týdnu od pondělí 6. listopadu s každoročním čištěním tří hlavních vodojemů, které zásobují pitnou vodou České Budějovice. Jako první přišel na řadu vodojem Hosín, v příštích týdnech se očisty dočkají i vodojemy ve Starých Hodějovicích a Dubičném.

Vodohospodáři zbavují stěny a dno nádrží usazenin a nánosů mechanickou cestou. Hlavní roli při tom hraje tlaková voda a košťata. „Pitná voda z čištěné komory vodojemu nejprve musí řízeně odtéct do spotřebiště. Následující den komoru vyčistíme a poté ji opět zprovozníme,“ popisuje postup prací vedoucí provozního střediska společnosti Čevak České Budějovice Ondřej Koupal.

Lidé ale během čištění nepocítí žádnou změnu. „Čistí se vždy jen jedna komora. Z té zbývající i nadále zásobujeme odběratele pitnou vodou. Nedochází tedy k žádnému omezení jejích dodávek,“ říká Ondřej Koupal. První komora hosínského vodojemu je již vyčištěna. Příští týden, od pondělí13. listopadu, začne čištění druhé části vodojemu.

Maximální výška hladiny hosínského vodojemu je pět metrů, jedna komora pojme dva tisíce krychlových metrů vody. „Kromě Českých Budějovic zásobuje také obyvatele Borku a přes automatickou tlakovou stanici dodává vodu také do vodojemu Těšín. Obyvatelům slouží již od osmdesátých let minulého století. V roce 2012 byl zrekonstruován," upřesnila informace vedoucí útvaru marketingu a kominikace společnosti Čevak Jitka Kramářová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čištění, vodojem, vodovod, vodohospodář, voda, pitná voda, České Budějovice, Dubičné, Hosín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři čistí vodojemy, které zásobují České Budějovice pitnou vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.