Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Předvánoční prodej ryb se zatím elektronické evidenci tržeb vyhne

Rybářství Třeboň vítá vládní rozhodnutí, že elektronická evidence tržeb (EET) se zatím nebude vztahovat na předvánoční prodej ryb. Kdyby prodejci museli tržby elektronicky evidovat, klesl by podle rybářství počet prodaných ryb i počet prodejních míst. Třeboňští rybáři odhadují výnos z podzimních výlovů na 2400 tun ryb, na vánoční trh půjde 60 až 70 procent.

Kdyby se objem prodejů propadl, rybáře by to citelně zasáhlo, varoval předseda představenstva holdingu Rybářství Třeboň Jan Hůda. „Celá výroba a odbyt roku je nastartovaný na to, kolik se schová na Vánoce, a najednou by to bouchlo,“ podotkl s tím, že kvůli EET by vznikaly fronty u stánků pouličních prodejců kaprů a rybáři by museli řešit, co s neprodanými rybami.

Zatřáslo by to s celou problematikou prodeje ryb,“ varoval. Předpokládá, že trh bude stabilní jako loni a považuje za důležité, že se podmínky pro prodej nezhorší. „Vítáme, že všechna nasmlouvaná místa, prodejci, jednotliví obchodníci, nemusí zavádět žádné zařízení,“ poznamenal v narážce na EET.

Rybářství Třeboň podle něj nemůže ryby prodávat samo, stejně jako další rybářství v kraji. Tam, kde se prodávají ryby přímo na sádkách, již EET funguje. Kdyby ale rybáři chtěli po prodejcích ve městech, aby si na vlastní náklady obstarali zařízení pro evidenci tržeb, zřejmě by to snížilo počty prodejců, a možná i výkupní cenu kaprů, odhadl Hůda. Předvánoční prodej ryb označil za ryze sezonní věc a českou tradici.

A je to dobře. Jednou prodej živé ryby zanikne, budou se víc a víc prodávat kuchané ryby, ale ještě to bude chvilku doznívat, lidé jsou na to zvyklí a patří to k Vánocům,“ nastínil. Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí patnácti až osmnácti procenty. Na export jde z celkové produkce rybářství asi 65 až 70 procent ryb. Firma obhospodařuje přes sedm tisíc hektarů rybníků. Loni Rybářství Třeboň vylovilo 3436 tun ryb, meziročně o dvě stě tun více. Tržby z prodeje ryb činily 146 milionů korun, o sedm procent více. Zisk EBITDA vzrostl na 34,4 milionu, v předchozím období byl 29,5 milionu korun.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Vánoce, prodej, ryby, EET, Třeboň, Rybářství Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvánoční prodej ryb se zatím elektronické evidenci tržeb vyhne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.