Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ředitel filmového Festivalu Černá věž: I na mobil se dnes dá natočit skvělý film

Filmový fanoušek Milan Pleva stojí v čele filmového Festivalu Černá věž, který sám před lety vybudoval. Letos se svým týmem připravuje již sedmý ročník. Tvorbu filmových amatérů a studentů uvidíte 24. a 25. listopadu v budově Českého rozhlasu České Budějovice.

Považujete sám sebe za filmového maniaka?
Považuji se za filmového maniaka a filmového audiovizuálního fetišistu. Miluji filmy od malička, stejně jako navštěvování kina. Ta fascinace filmem u mě přerostla v to, že jsem filmu chtěl být blíž než jenom jako divák. 

A tak jste rozhodl založit filmový festival?
Od diváka filmu jsem se posunul k tomu, že jsem začal natáčet malé filmy. Říkal jsem si, že musím ty moje mini filmy poslat na nějaký festival.  V České republice bylo před deseti lety hodně filmových festivalů. Strašně se mi líbila ta atmosféra. Jako autor jsem si ale myslel, že přece můj film, se kterým jsem si dal takovou práci, se nemůže promítat ve školní třídě mezi lavicemi, protože to přece není filmový festival. Tehdy byl v Českých Budějovicích jeden filmový festival, na kterém jsem také byl se svým filmem. Byl super a měl úroveň. Bohužel hned další rok zanikl. Rozhodl jsem se, že svolám kamarády a zkusíme navázat na malou tradici v trošku jiném kabátě. Tak jsme před sedmi lety začali.

Festival se jmenuje Černá věž. Proč ne třeba Samsonova kašna?
Když jsme zakládali první ročník, nechtěli jsme se jmenovat Filmový festival České Budějovice. Potřebovali jsme něco, co nás vystihuje a co si autoři zapamatují. A doménou našeho města je Černá věž.

Kde se odehrával první ročník?
V Divadle U Kapličky. Jsme takový pouťový festival v tom smyslu, že měníme prostory a pořád cestujeme z místa na místo. Na jednu stranu mě malinko trápí, že stále hledáme nejvhodnější prostor pro filmový festival. Flexibilní kino, ve kterém se dá pít víno, uspořádat koncert i předávat ceny. To v Budějovicích nemáme, takže brouzdáme a pořád hledáme. Na druhou stranu, když budete náš pravidelný návštěvník, tak každý rok navštívíte nový prostor, a to je svým způsobem zajímavé. Letos budeme v Českém rozhlase.

Můžete přiblížit soutěž?
Máme soutěžní kategorii Malý film, Velký film, Studentský film a Nezávislý film, což je novinka.  Je velmi obtížné definovat, co je a co není nezávislý film. Jsou to velmi často studenti filmových škol, kteří už absolvovali a chtějí tvořit dál. Také často lidé, kteří tvoří v reklamních agenturách, točí spoty pro firmy, ale ještě ve svém volnu natáčí nějaký nezávislý film. Soutěž probíhá jednoduše. Autoři přihlásí filmy, realizační film se na všechny podívá a vyhlásí takzvané nominace, což je každý rok zhruba 30 filmů. Ty pak jdou před odbornou porotu, která už rozhoduje o tom, kdo finálně si odnese sošku Černé věže. 

Soška Černé věže... O co jde?
Je to krásná skleněná soška asi dvacet centimetrů vysoká a má tvar třístěnného jehlanu. Vytváří je českobudějovický sklář Petr Janský. Každý rok pro nás přichystá krásných sedm skleněných sošek.

Proměnil se nějak festival za těch sedm let?
Pořád si myslím, že jádro festivalu, jak jsme ho vymysleli, zůstalo. Máme promítací bloky, které jsou obohacené o doprovodný program alternativních umělců, aby to nebylo o filmech jenom z hlediska projekcí. Co se změnilo za ty roky, tak je spíš velikost festivalu z hlediska návštěvnosti a programu.

Sledujete osudy filmů, které si prošly minulými ročníky?
Osudy samotných filmů nesleduji. Ale významně sleduji osudy filmařů, kteří je natočili. Popravdě každý rok se rozhlížím, jestli se nějaký režisér prosadil a uvádí svůj první film do kin. Mám vytipované tři nebo čtyři tvůrce, kteří na to mají, a já věřím, že to dokážou. Ale zatím na tu první vlaštovku pořád čekám. 

Kolik filmů se přihlásí do jednoho ročníku? 
Pravidelně se pohybujeme poslední roky nad hranici stovky filmů. Letošní ročník nebude jiný, celkem máme 122 snímků. 

Může se přihlásit kdokoliv?
Ano, může, ale nemůže přihlásit jakýkoli film. Jedním z požadavků je, aby film nebyl v oficiální distribuci. Pak máme podmínku, že filmy musí být dlouhé maximálně 45 minut. 

Jsou autoři většinou místní? 
Nejvíc ze všeho mě mrzí, že máme na festivalu nejmíň Jihočechů. Díky bohu za Filmovou školu v Písku, která malinko víří filmové vody a motivuje lidi, aby tady zůstali a působili. Přihlašují se autoři z různých koutů Česka a přibíráme filmy i od tvůrců ze Slovenska.

Vy osobně vidíte všechny filmy ještě před promítáním?
Ano, vidím všechny spolu s realizačním týmem. Musíme posoudit, které si zaslouží postoupit do nominací tedy předstoupit před odbornou porotu.

Jací lidé zasedají v porotě?
V porotě jsou filmoví recenzenti, redaktoři, objevují se v ní herci a herečky, také režiséři a v neposlední řadě má právo zasednout v porotě vítěz loňského ročníku.

Dokážete odhadnout, který film bude oceněn?
Ano, zatím se každý rok docela trefuji do vkusu naší odborné poroty. I proto vám raději svůj letošní tip neprozradím.

Štítky filmový festival, Černá věž, Milan Pleva, film, festival, České Budějovice, kino, Český rozhlas, porota, soška, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel filmového Festivalu Černá věž: I na mobil se dnes dá natočit skvělý film  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.