Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Vyhlašujeme pátrání

Vždycky je smutné, pokud se rozdělí něco, co k sobě patří. Může se jednat o lidi, kteří chtějí být spolu a nemohou, nebo o věci, které k sobě historicky náleží a byly od sebe odděleny. I v Budějovicích máme jednu zapomenutou památku, která byla násilně rozdělena na dvě části.

Již pouze nejstarší obyvatelé Budějovic mohou říci, že chodili na pivo či limonádu do hostince U města Tábora, který stával na rohu ulic Pražské a Pekárenské. Kde přesně? Pokud půjdete po přechodu od IGY k Družbě přes Pražskou třídu, tak byste před sedmdesáti lety vešli přímo do sálu. Hospoda byla známa tím, že se v ní scházeli hráči filků. „Filkaři“ tehdy velmi smutnili, když byl jejich hostinec zavírán. 

Před hospodou stál barokní sloup, na kterém byla umístěna socha Panny Marie. Dva předměty – sloup a socha, k sobě patřily a byly pevně spojeny desítky let. Koncem 70. let byl dům, ve kterém byla kdysi hospoda U města Tábora, bourán. Ve stejné době byl odstraněn i Mariánský sloup se sochou. A nyní se projevuje absurdnost tehdejší doby – bylo zjištěno, že sloup a socha nemají stejného majitele. Sloup byl v majetku českobudějovické diecéze a socha byla pro změnu zapsána v majetku města. Dvě věci, které k sobě patřily, se rozdělují. Pro sloup, resp. pro jeho fragment, bylo nalezeno důstojné místo ve dvoře budějovického biskupství. Socha byla odvezena neznámo kam a její stopa se ztratila. Mezi historiky kolují zaručené zprávy, kde socha je. Nám se ale nepodařilo nalézt žádného pamětníka, který by tyto informace potvrdil. Zkuste tedy zapátrat i vy – možná ve vaší paměti nebo se zeptejte lidí, kteří by mohli něco o soše Panny Marie vědět. Zvláště by mohli pomoci bývalí zaměstnanci zemědělské fakulty ve Čtyřech Dvorech. Tam pravděpodobně někde u plotu socha skončila. Pojďme zkusit společně pátrat a Pannu Marii najít a znovu obě části spojit na další desítky, možná stovky let. Sloup totiž teskní….

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, sloup, socha, České Budějovice, hospoda, Panna Marie, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Vyhlašujeme pátrání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.