Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V šumavských hvozdech a kolem jihočeských rybníků Češi chodí nejrychleji

Když Češi vyrazí na výlet, nejvíc „do těla“ si dají v jižních Čechách. Ať již v šumavských hvozdech, nebo mezi třeboňskými rybníky je průměrná délka jednoho pěšího výletu za posledních jedenáct měsíců 13,8 km, tedy téměř o 2,5 km víc než celorepublikový průměr. Kromě toho se zde chodí nejrychleji.

Ukazují to data o reálném pohybu lidí, která v uplynulých jedenácti měsících z mobilních telefonů sesbírala funkce Stopař, která je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz.

Jihočeský kraj se může spolu s Pardubickým krajem pyšnit zajímavým rekordem – nikde jinde v naší zemi nechodí lidé tak rychle. Při výletech po jižních Čechách totiž uživatelé aplikace Stopař dosáhli bezkonkurenčně nejvyšší průměrné rychlosti 4,97 km/h. Obvyklá rychlost je napříč republikou kolem 4,6 km/h. Kromě jižních Čech a Pardubicka překvapivě rychle lidé chodí také v Praze. Možná proto, že Stopaře používají spíš jako krokoměr než na výlety, během kterých by se zastavovali u památek.

Obyvatelé a návštěvníci Jihočeského kraje přitom s aplikací Stopař nachodili za uplynulých 11 měsíců celkem 231 695 km. To řadí Jihočeský kraj na čtvrté místo v celkovém počtu spolykaných kilometrů – těsně za Moravskoslezský kraj s jeho Beskydami, rovinatou a slunečnou jižní Moravu a střední Čechy. Do těch vyrážejí na výlety také Pražáci a v podstatě se zde sčítají obyvatelé dvou regionů.

Hlavními lákadly k výletům v jižních Čechách jsou především turistické stálice regionu – pohoří Šumava, nádherné jihočeské hrady a zámky v čele s Českým Krumlovem, a také legendární rybníky. Region je protkán cyklostezkami a Šumava je z českých hor pro cykloturistiku vzhledem ke svému relativně plochému charakteru asi nejvhodnější. Proto jsou jižní Čechy podle dat ze Stopaře také rájem cyklistů – na kole zde s ním lidé ujeli téměř půl milionu kilometrů (483 000 kilometrů). Podle tohoto parametru je tak region hned za krajem Karlovarským na druhém místě v tabulce cyklistické oblíbenosti.

Tisková zpráva

Štítky Šumava, turistika, stopař, rybník, Jihočeský kraj, výlet, Pardubický kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V šumavských hvozdech a kolem jihočeských rybníků Češi chodí nejrychleji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.