Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po dvou letech přišla řada na Dolanský rybník. Vydat by měl až jedenáct tun ryb

Vojenské lesy a statky budou opět po roce v sobotu 28. října pořádat sváteční výlov horského rybníku na Šumavě. Po loňské Olšině se letos bude lovit Dolanský rybník u Kájova na Českokrumlovsku. Součástí události bude bohatý doprovodný program.

Prodej čerstvých ryb z ekologicky čisté lokality, odborný výklad o rybářství, ale také bohatý program pro děti včetně lesní pedagogiky a ukázky živých ryb. To vše nabídnou veřejnosti Vojenské lesy a statky České republiky (VLS) v rámci výlovu šumavského Dolanského rybníku na Českokrumlovsku, který proběhne o státním svátku v sobotu 28. října nedaleko Kájova. Pro návštěvníky je připraven program od 8.00 do 16.00 hodin, k rybníku, který se nachází ve veřejnosti běžně nepřístupném vojenském újezdu Boletice, je mimořádně povolen vjezd automobilů.

Výlovy rybníků s programem pro veřejnost se u Vojenských lesů pomalu stávají tradicí. Mají v kulisách šumavské přírody neopakovatelnou atmosféru. Předloni nás u Dolanského rybníku zájem veřejnosti mile překvapil, loňský výlov nejvýše položeného rybníku v Česku, Olšiny, předčil již všechna naše očekávání,“ uvedl Petr Král, ředitel divize VLS Horní Planá, která vojenské pozemky na Šumavě hospodářsky spravuje. Připomněl tak, že loňský výlov Olšiny v režii VLS si nenechalo ujít více než šest tisíc návštěvníků.

Horské rybníky ve správě Vojenských lesů na Šumavě se loví jednou za dva roky, nikoliv každoročně, jak je obvyklé. Protože jsou zasazeny v čisté přírodě, kde je dlouhodobě vyloučena intenzivní civilizační činnost, nevyužívají se na nich intenzivní chovatelské metody,  ryby v nich narůstají déle. Pro veřejnost tak VLS střídavě připravují výlov na Dolanském rybníku na Boleticku a Olšiny na Hornoplánsku. Specifické přírodní podmínky společně s citlivým způsobem hospodaření na obou vodních dílech mají za důsledek, že ryby z nich jsou mimořádně chutné a zdravé. 

Sváteční výlov Dolanského rybníku je proto především tip pro ty, kteří mají zájem o ekologické produkty. Ale také pro ty, kteří si chtějí udělat ve volném dni zajímavý výlet do lokality, do níž je v týdnu z důvodu armádní činnosti přístup zakázán. Anebo pro ty, kteří chtějí sledovat tradiční rybářskou událost, ochutnat přímo na hrázi smaženou rybu a dozvědět se něco o rybářství, ale i lesnictví v jižních Čechách. 

Dolanský rybník má rozlohu 16 hektarů a nachází se v těsném sousedství obce Boletice u Kájova v hraniční části Vojenského újezdu Boletice.  Rybník bude vyloven po dvouleté odmlce a hospodáři z šumavské divize Vojenských lesů a statků očekávají, že vydá okolo 11 tun ryb. Z větší části úlovek bude tvořit kapr, ale také amur a štika.

Tisková zpráva

Štítky výlov, Dolanský rybník, Olšina, Boletice, ryby, rybník, Kájov, VLS ČR, les, Šumava, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dvou letech přišla řada na Dolanský rybník. Vydat by měl až jedenáct tun ryb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.