Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fiktivní únik prověřil operátory i havarijní štáb

Cvičení, při kterém se data online přenášela ze simulátoru rovnou do havarijního řídícího střediska, proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín. Temelínští odborníci si procvičili reakci v reálném čase. Do desátého temelínského cvičení se zapojila padesátka lidí.

Scénář způsobil závažné problémy hned na obou blocích. Zatímco na simulátoru operátoři stabilizovali situaci, odborníci v havarijním štábu přijímali opatření k ochraně personálu a doporučovali technická řešení vzniklých komplikací,“ popsal průběh cvičení tiskový mluvčí Marek Sviták.

Vše probíhalo jako ve skutečnosti a v reálných časech. „V havarijním štábu jsme online sledovali kroky našich operátorů na simulátoru. Na základě toho jsme pak přijímali ochranná opatření. Tento typ cvičení je velmi důležitý, protože podmínky jsou simulovány velmi věrohodně a to jak časově, tak i z hlediska vývoje situace,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel temelínské elektrárny, který současně byl velitelem celého zásahu.

Předposlední letošní cvičení se týkalo pouze operátorů na simulátoru a havarijního štábu elektrárny. Smyslem bylo, aby si členové havarijního štábu procvičili své úkoly, které by při podobné situaci museli řešit.

Za měsíc pak energetiky čeká poslední letošní cvičení. Jedním z opatření, které elektrárna po Fukušimě v havarijní připravenosti zavedla, bylo navýšení počtu cvičení na dvojnásobek. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických událostí je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí.

Autoři

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, cvičení, operátor, simulátor, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Jan Kruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiktivní únik prověřil operátory i havarijní štáb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.