Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cena vody vzroste v příštím roce o více než dvě procenta

Cena vody předané, kterou Jihočeský vodárenský svaz vyrábí a prodává především městům a obcím, vzroste v příštím roce o 2,07 procenta na 16,20 korun za metr krychlový. Meziročně oproti letošnímu roku, kdy cena činí 15,94 korun za metr krychlový, se tak zvýší o 26 haléřů za tisíc litrů. Novou cenu už schválilo představenstvo svazu, který je největším vodárenským uskupením v regionu.

Započetli jsme všechny okolnosti, které kalkulaci ceny ovlivňují, jako je nákup povrchové vody od Povodí Vltavy, výdaje na energie, chemikálie, náklady na zaměstnance či odpisy a zákonnou tvorbu prostředků na obnovu. Snažíme se držet dlouhodobou strategii stabilizované cenotvorby, která by měla kopírovat pouze inflační vlivy. Přesto je nejvíc ovlivněna odběry vyrobené vody a letošní zvýšený odběr umožnil tuto strategii udržet,“ uvedl Antonín Princ, předseda představenstva. 

Svaz přitom musí podle zákona, stejně jako obce, naplnit plán obnovy svého vodohospodářského majetku, včetně vodárenské soustavy. Ročně se jedná zhruba o 113 milionů korun. Z nich by 104 miliony měly pokrýt právě tržby z prodeje vody předané. Ani vyšší obchodní cena tedy tuto potřebu zcela nepokryje. Postupná modernizace a obnova jihočeské vodárenské soustavy, měřící přes 500 kilometrů, je pro bezpečnost dodávek pitné vody naprosto zásadní. 

Očekává se, že Jihočeský vodárenský svaz letos vyrobí a prodá 16,1 milionů metrů krychlových vody předané, tedy asi o dvě procenta víc, než se na počátku roku očekávalo. Poptávku zvýšilo sucho. S ním ale nelze v plánu pro rok 2018 automaticky kalkulovat. Svaz naopak očekává plošné snížení odběrů předané vody, neboť se trvale zlepšuje stav místních vodárenských sítí a tím klesají ztráty vody zhruba o procento ročně. 

Jihočeský vodárenský svaz v letech 1998 až 2006 držel cenové moratorium a poté dlouhodobou cenovou stabilitu. V roce 2016 nezvýšil cenu vůbec. 

V posledních dvou dekádách jsme se věnovali zvýšení odolnosti soustavy vůči výkyvům klimatických podmínek povodním a suchu. Následovala etapa zvyšování kvality vody a s pomocí dotací státu a kraje napojování obcí, potýkajících se s dlouhodobým nedostatkem vody. Další dekádu, končící rokem 2027, věnujeme postupné obnově vodárenské soustavy. Především tam, kde o vodu ze soustavy stojí a plně jí využívají a tím také generují prostředky takříkajíc do společné kasy,“ uzavřel Antonín Princ. 

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky pitná voda, cena, zdražení, Jihočeský vodárenský svaz, Antonín Princ, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena vody vzroste v příštím roce o více než dvě procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.