Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ekologického Oskara získal Český ostrovní dům. Projekt z jihu Čech míří do celosvětového finále

V sobotu 14. října se uskutečnil slavnostní večer celostátních Ekologických Oskarů, tedy E.ON Energy Globe Awards. Jednu z cen získal jihočeský projekt Český ostrovní dům, který se zabývá budoucností soběstačných staveb. Jedná se o budovy, které si kromě jiného veškerou energii vyrábí sami, ukládají ji do baterií a umí sdílet přebytky s ostatními. Český ostrovní dům nyní směřuje do mezinárodního finále světově nejvýznamnějšího ekologického ocenění Energy Globe Award.

Energy Globe Award se každoročně uděluje ve více než 170 zemích světa projektům, které se svou podstatou zaměřují na efektivnější využívání energií a inovativní metody hospodaření s přírodními zdroji. Český ostrovní dům byl v českém kole odbornou porotou složenou ze zástupců Akademie věd České republiky zvolen do nejužšího výběru v nabité konkurenci téměř 300 dalších projektů. Zbytek zařídily hlasy veřejnosti, a tak zakladatelé projektu Pavel Podruh a Jakub Hořický ve Fóru Karlín v Praze pod záštitou Úřadu vlády ČR, Ministerstva životního prostředí či Ministerstva zemědělství převzali českou Energy Globe Award v kategorii mládež.

Moderátor Libor Bouček a zakladatelé projektu Český ostrovní dům Pavel Podruh (vlevo) a Jakub Hořický

„Již dva roky říkáme, že lpět na uhlí jako zdroji energie je přežitkem a rozvíjení decentralizace výroby energie nutnou cestou vpřed. Nejsme nutně ekologové, jen už jednoduše existují čistší způsoby provozu budov a je v zájmu nás všech jich více využívat. Na to se snažíme poukazovat, spojovat studenty s technologickými špičkami a pozorovat, co z toho vzniká,“ říká Pavel Podruh.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal veškeré úspory a vsadil na budoucnost architektury. Ze sna se stává skutečnost 

Jak bylo řečeno, Český ostrovní dům nyní čeká celosvětové finále, které se koná v lednu 2018 v iránském Teheránu. „Na to, jak jsme malý projekt, jsme získali neuvěřitelný počet hlasů. Děkujeme všem, kteří nám fandí. Letošní rok je tak trochu sen,“ dodává Pavel Podruh.

Návrhy Českých ostrovních domů od studentů ČVUT v Praze, VUT v Brně či VŠTE v Českých Budějovicích

Projekt Český ostrovní dům vznikl v únoru roku 2016 s cílem urychlovat nástup šetrnějších technologií do běžné české zástavby. Jeho hlavní aktivitou je právě stejnojmenná každoroční studentská architektonická soutěž zaměřená na témata zdrojové soběstačnosti budov. 

Více o projektu Český ostrovní dům se dozvíte na www.ceskyostrovnidum.cz

Štítky Pavel Podruh, Český ostrovní dům, projekt, ekologie, finále, Ceny Oscar, Energy Globe, energie, Česko, E.ON, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekologického Oskara získal Český ostrovní dům. Projekt z jihu Čech míří do celosvětového finále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.