Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tentokrát mezi nebožtíky

Každý z nás je odsouzen odejít jednou do ticha, odkud není návratu. Někdo se na ten čas těší, někdo se ho bojí, jiný ho přivolává a jinému je to jedno - to už záleží na našem přístupu k životu. Protože řada z vás, kteří čtete náš seriál, jste z Budějovic, asi víte, kde je místo posledního odpočinku většiny obyvatel našeho města – na hřbitově U sv. Otýlie. Možná byste se rádi o našem hřbitově něco nového dozvěděli.

Na Otylce, jak důvěrně hřbitov nazýváme, je více než 15 tisíc hrobových míst. Zaměříme se zde na zajímavý objekt, okolo kterého se dříve odbýval čilý společenský život, který byl svědkem nešťastných lásek, klevet, radostí a různých setkání. Najednou se však ocitl v hřbitovním tichu. Kdyby tento objekt měl duši, možná že by upadl z té změny do deprese. Někteří z vás již asi uhodli - dnešní díl bude o kašně, která stojí poblíž hrobky bývalého starosty města Albína Dlouhého. V této hrobce je pochována i jeho dcera, která zemřela v osmnácti letech. Budějovicemi se tehdy šířila fáma, že nešťastní rodiče z jejích šperků nechali udělat zlaté srdce, které jí vložili do rakve.

Ale zpět ke kašně. Kde tedy stála dříve, než našla svůj poslední odpočinek na Otylce? Byla téměř v centru, na Pražské ulici kousek od Koldomu u křižovatky se Skuherského ulicí. Kdy byla přesně na Pražském předměstí instalována, se nám nepodařilo zjistit. Znalec historie budějovického vodovodu Tomáš Hobizal si ale myslí, že to bylo nejspíše mezi lety 1862 až 1864. V tomto období se totiž měnily dřevěné rozvody užitkové vody za rozvody železné a vodovod byl prodloužen na předměstí. Při této příležitosti rozhodla rada města o vybudování tří kašen. Zřejmě se ale nakonec realizovala pouze jedna jediná. Když poté došlo na přestavbu silnice a kašna ztratila svůj význam jako zdroj vody pro obyvatelstvo, bylo rozhodnuto, že bude dělat společnost našim již zemřelým předkům. 

Dnešní díl byl možná trochu zádumčivý, ale vždycky není v životě veselo. Přijměte ho, prosím, také jako náš příspěvek k blížícímu se svátku dušiček.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Binder, Maršík, kašna, hřbitov, České Budějovice, Milan Binder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tentokrát mezi nebožtíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.