Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jednoho z uprchlých vlků viděli lidé na Šumavě

Jeden ze šesti vlků, kteří v pátek 6. října uprchli z výběhu v bavorském Ludwigsthalu, který je pětadvacet kilometrů od Kvildy na Prachaticku, se patrně pohybuje po českém území. O víkendu jej lidé viděli v místech mezi Železnou Rudou a Gerlovou Hutí. Není vyloučeno, že se na české části Šumavy objeví další vlci.

Momentálně se ve volné přírodě pohybují čtyři. Jednoho vlka v pátek srazil v Bavorsku vlak a dalšího zastřelili o víkendu nedaleko návštěvnického centra Haus zur Wildnis na německé straně.

„Žádáme obyvatele a návštěvníky, aby se v případě setkání s vlkem k němu nepřibližovali, nebo se ho třeba nesnažili nahánět nebo krmit. Každé takové pozorování zároveň, prosím, hlaste buď pracovníkům Správy Národního parku Šumava, nebo na linku Policie České republiky," řekl tiskový mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Výběh v Ludwigsthalu je přibližně deset kilometrů od Železné Rudy nebo pětadvacet kilometrů od Kvildy na Prachaticku. Náměstek ředitele šumavského národního parku Martin Starý uvedl, že poté, co dostali informaci o výskytu vlka v Česku, informovali zástupce národního parku Bavorský les, jehož součástí je i německá strana Šumavy. Zároveň o situaci řekli chovatelům zvířat v blízkém okolí.

„Následně jsme do terénu umístili odchytové zařízení. Naši pracovníci, kteří v této oblasti loví, byli také vybaveni narkotizačními střelami a pokoušejí se zvíře odchytit," uvedl.

Ve výběhu v Ludwigsthalu žije devět vlků. Šest z nich uteklo hlavním vchodem do objektu, který byl ze zatím neznámých příčin otevřený. Podle odborníků vlci zvyklí na zajetí nemají šanci dlouho ve volné přírodě přežít. V uplynulých dnech po nich na německé straně neúspěšně pátraly tři desítky zaměstnanců národního parku, mimo jiné pomocí přístrojů na noční vidění a termokamer. Následně vydaly úřady povolení k odstřelu. „Nemůžeme a nehodláme připustit kvůli bezpečí lidí žádné riziko," zdůvodnil rozhodnutí vlky zastřelit mluvčí německého parku Franz Leibl.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Šumava, vlk, výběh, park, okres Prachatice, Železná Ruda, Kvilda, Národní park Šumava, Správa Národního parku Šumava, příroda, Česko, Jan Dvořák, Franz Leibl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednoho z uprchlých vlků viděli lidé na Šumavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.