Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Nové bezpečnostní rámy v Temelíně jsou citlivější a umí kovový předmět lokalizovat

Sedm nových bezpečnostních rámů zvýšilo bezpečnost elektrárny Temelín. ČEZ na obou jaderných elektrárnách kompletně obměnil rámové detektory kovů. Nové dokáží určit přímo část lidského těla, ve které se kovový předmět nachází. V Temelíně investice energetiky vyšla na pět milionů korun.

Denně bezpečnostními rámy projdou stovky lidí. „Stačí drobný kovový předmět a bezpečnostní rám na pracovníka upozorní zvukovým i světelným signálem. Následuje další kontrola ručním detektorem. Celá procedura je stejná jako při letištních kontrolách," říká mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Podobná je i citlivost rámů. Temelínské rámy zachytí i šrouby v noze nebo kovové kyčle. I proto jsou tito zaměstnanci vybaveni speciální kartou. Ostatní lidé s kovovými implantáty, kteří vstupují jednorázově, musí ochrance předložit lékařské potvrzení.

„Jde o opatření, která reflektují bezpečnostní situaci v Evropě. Další kroky připravujeme i v návaznosti na nový Atomový zákon. K nejdůležitějším bude patřit vymezení vitálních zón, tedy nejdůležitějších míst elektrárny, kde dojde k dalšímu posílení bezpečnosti,“ vysvětluje ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

I přes instalaci nových rámů se vstupní procedura nemění. Pracovníci i nadále procházejí stejným rámem a stejnou kontrolou. Ta je nově citlivější a ochranka tak získá více informací. Na čase průchodu se to neprojeví. Díky novému rentgenu elektrárna navíc posílila i kontroly obuvi. Tato kontrola obnáší vyzutí bot a jejich průjezd rentgenem. Je to ale až třetí krok, kterému předcházím pozitivní kontrola celotělovým rámem a ručním detektorem kovů.

„Vedle kovových předmětů je temelínská ochranka vybavena zařízením na kontrolu výbušnin a narkotik. A i tady plánují energetici v následujících měsících modernizaci," připomíná Marek Sviták. 

Od loňských březnových útoků v Bruselu je elektrárna ve zvýšeném bezpečnostním stupni 1.

Stupně fyzické ochrany jaderných elektráren

Stupeň 0
Základní stupeň, který je pro období, kdy není známa žádná konkrétní ani obecná hrozba teroristického útoku na území České republiky.

Stupeň 1
Je vyhlašován v případě zhoršené bezpečnostní situaci v zahraničí, zejména v zemích Evropské unie. V tomto stupni nejsou konkrétní zjištění o teroristické aktivitě na území České republiky. Při stupni 1 se například zintenzivňuje monitoring okolí jaderné elektrárny.

Stupeň 2
Vyhlašuje se při zvýšené pravděpodobnosti teroristického útoku na území České republiky, přičemž nejsou známy bližší okolnosti této teroristické hrozby. Zavádí se při něm bezpečnostní opatření ve shodě s opatřeními vlády České republiky. V blízkosti jaderných elektráren se intenzivně monitoruje okolí včetně vzdušného prostoru a omezují se vstupy osob s doprovodem do areálu elektráren.

Stupeň 3
Vyhlašuje se při vysoké pravděpodobnosti teroristického útoku v České republice. Přijatá opatření mají útoku zamezit, případně minimalizovat následné škody. Veškerá opatření jsou přijímána v souladu s kroky vlády České republiky a na základě informací bezpečnostních složek. Jde o nejvyšší stupeň bdělosti a pohotovosti, je vyhlášen zákaz vstupu osob s doprovodem a střežený prostor jaderných elektráren se uzavírá.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, bezpečnost, rám, kontrola, ochrana, jaderná elektrárna, elektrárna, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, teroristický útok, Evropská unie, Evropa, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nové bezpečnostní rámy v Temelíně jsou citlivější a umí kovový předmět lokalizovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.