Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jižních Čechách odstraní krajský úřad stovky billboardů

Stovky billboardů podél silnic prvních tříd odstraní krajský úřad Jihočeského kraje. Práce budou podle odhadů stát několik set tisíc korun.

Podle novely zákona mělo k 1. září od silnic v celé zemi zmizet tři tisíce z pětadvaceti tisícovek poutačů. Billboardy zakryje, odstraní a zlikviduje pro krajský úřad externí firma. O administrativu se postará šest úředníků z oddělení silničního hospodářství.

„Podle zjištěných skutečností se bude jednat o stovky reklamních zařízení. Případné uplatňování nákladů spojených se zakrytím, odstraňováním a likvidací budou zajišťovat další pracovníci krajského úřadu," uvedla Mária Čejková z odboru dopravy a silničního hospodářství jihočeského krajského úřadu.

Podle Hany Brožkové z kanceláře jihočeské hejtmanky, výběrové řízení na firmu, která billboardy odstraní, dosud neskončilo. „Dodavatel tak zatím není znám," řekla Brožková.

Krajský úřad nejdříve vydá výzvy vlastníkům či provozovatelům billboardů, aby je odstranili. Když tak majitelé reklamních ploch neučiní, zakryje a zlikviduje billboardy firma, která zvítězí ve výběrovém řízení. Náklady odhaduje úřad na několik set tisíc korun, přesnější částku neuvedl. „Zdůrazňujeme, že tyto náklady budou vždy uplatňovány vůči zjištěnému vlastníku reklamního zařízení," zdůraznila Čejková.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích, která majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíž než 250 metrů od dálnic a padesát metrů od silnic první třídy.

Podle novely zákona měly k 1. září od silnic v Česku zmizet tři tisíce z celkem pětadvaceti tisícovek poutačů. Zakrytí billboardů je prvním krokem, po něm budou silničáři zařízení odstraňovat a náklady vymáhat po majitelích zařízení. U dálnic napočítali zaměstnanci Ředitelství silnic a dálnic přes 1100 nelegálně stojících billboardů, zhruba 500 jich stojí okolo D1.

Foto matejhledaholku.cz | Zdroj ČTK

Štítky billboard, zákon, kraj, silnice, odstranění, Jihočeský kraj, krajský úřad, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách odstraní krajský úřad stovky billboardů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.